Overdragelse af orlov
Hvis forældrene er lønmodtagere, er 11 af ugerne efter fødslen øremærket til hver, og de kan ikke overdrages. De resterende 13 uger kan overdrages.
Disse regler gælder ikke selvstændige, da de fleste af ugerne kan overdrages, når du er selvstændig.
Hvis du er selvstændig, er det altså muligt at overdrage op til 22 af ugerne til den anden forælder. Der er følgende muligheder for barnets mor og far:
Orlov til mor, hvis I bor sammen ved fødslen:
- 2 ugers orlov ved fødslen kan ikke overdrages
- 8 ugers orlov kan i nogle tilfældes overdrages
- 14 ugers orlov kan overdrages.
Orlov til far, hvis I bor sammen ved fødslen:
- 2 ugers orlov ved fødslen kan ikke overdrages
- 22 ugers orlov kan overdrages.
Forældrene skal som udgangspunkt hver især gå på orlov, inden barnet fylder 1 år, men der er nogle muligheder for at forlænge eller udskyde noget af orloven, frem til barnet er 9 år.
Forlæng eller udskyd orloven
Hvis du som selvstændig ønsker at forlænge orloven, er det muligt at genoptage arbejdet delvist, før hele orloven er overholdt. På den måde strækkes orloven ved at arbejde færre timer eller holde enkelte fridage i løbet af en uge.
Når du er selvstændig, kan du holde orlov på fuld tid, 75% eller halv tid. Hvis du ikke holder orlov på fuld tid, beregnes din barsel i forhold til det antal arbejdstimer, du oplyser til Udbetaling Danmark.
Hvis du fx oplyser, at du normalt arbejder 40 timer om ugen, må du arbejde op til 20 timer om ugen, hvis du holder orlov på halv tid. Så kan du drive din virksomhed, samtidig med at du modtager barselsdagpenge.
Forlængelse af orlov for mor
Du må som mor til barnet ikke arbejde de første to uger efter fødslen. Hvis det ikke overholdes, kan du ikke få barselsdagpenge. Fra den tredje uge kan du igen arbejde på nedsat tid.
Forlængelse af orlov for far
Barnets far kan forlænge orloven ved at arbejde på nedsat tid. Det er muligt at arbejde på nedsat tid under hele orloven – også under de to ugers orlov ved fødslen af barnet.
Forlæng din orlov ved at informere Udbetaling Danmark om, at du genoptager dit arbejde. Det kan du gøre på Borger.dk.
Hvornår skal jeg betale til Barsel.dk?
Alle selvstændig erhvervsdrivende med et resultat i virksomheden på over 244.140 kr. skal betale til barselsfonden, Barsel.dk, uanset om de skal på barselsorlov eller ej.
Du kan på nedenstående grafik se, om du skal betale Barsel.dk.
Barsel.dk finansieres ved hjælp af bidragene, så selvstændige, der opfylder de øvrige krav til barsel, kan modtage barselsdagpenge.
Barsel.dk vurderer hvert år ud fra din årsopgørelse, om du skal betale til barselsfonden. Hvis du skal betale, får du en opkrævning senest i oktober, når de har modtaget årsopgørelsen fra Skattestyrelsen.
I 2024 er bidragssatsen for indbetaling til Barsel.dk 1.350 kr. om året.
Barselsdagpenge for selvstændige
Inden du kan søge om barselsdagpenge, skal du undersøge, om du opfylder betingelserne for barselsdagpenge for selvstændige. Der er krav om, at du opfylder følgende, for at du kan modtage barselsdagpenge som selvstændig:
- Du har arbejdet mindst 18,5 timer om ugen i mindst 6 måneder inden for de sidste 12 måneder, før du går på barsel
- Du har arbejdet den seneste måned, før du går på orlov
- Der er overskud i din virksomhed
- Du skal dagligt tilbringe tid med dit barn under din barsel
Hvis du opfylder ovenstående krav, kan du få udbetalt barselsdagpenge. Det beløb, du kan få udbetalt, beregnes ud fra følgende:
- Virksomhedens overskud
- Eventuel indtægt, der er overført til den medarbejdende ægtefælle
- Syge- og barselsdagpenge
- Kompensation fra Barsel.dk, som du automatisk søger, når du søger om barselsdagpenge
Der er dog grænser for, hvor meget du kan få udbetalt i barselsdagpenge. I 2024 kan du højst få 4.695 kr. om ugen før skat i barselsdagpenge.
Barselsdagpenge udbetales den sidste torsdag i måneden til din NemKonto. Hvis der ikke er betalt A-skat af pengene, skal udbetaler indberette dem som B-indkomst.
Sådan søger du barselsdagpenge som selvstændig
Du skal indberette din orlov i NemRefusion med dit CVR-nr. for at søge barselsdagpenge som selvstændig.
Indberetning af indkomst under barsel som selvstændig
Du søger om barselsdagpenge på Virk.dk. Du skal søge senest otte uger efter, at barnet er født.
- Klik på “Start selvbetjening”
- Log ind med NemID/MitID
- Vælg “Log på som ledelsesrepræsentant”
- Klik på “Selvstændig”
- Klik på “Ny indberetning”
- Vælg “Barsel/Sorgorlov”
- Anmeld barslen ved at udfylde de tomme felter, og klik derefter “Gem og fortsæt”
Herefter skal du underskrive ansøgningen med NemID eller MitID.
Nu har du ansøgt om barselsdagpenge for selvstændige og skal vente på, at Udbetaling Danmark behandler din sag inden for 12 hverdage.
Frister for ansøgning
For at du kan få barselsdagpenge, skal du søge senest otte uger efter fødslen. Hvis du starter barselsorlov efter fødslen, skal du søge senest otte uger efter den første barselsdag.
Der er nogle tilfælde, hvor du kan få dispensation for fristen for ansøgning. Det kan være i tilfælde, hvor der har været særlige forhold, der har været årsag til, at du har søgt efter fristen.
Særlige forhold kan fx være driftsforstyrrelser eller hospitalsophold. Det er dog et krav, at der sendes dokumentation for det, der har været årsag til overskridelsen af ansøgningsfristen.
Din ansøgning behandles af Udbetaling Danmark, som har 12 hverdage til at behandle sagen fra den dag, ansøgningen om barselsdagpenge for selvstændige modtages.
Forsikring ved barsel som selvstændig
Du kan som selvstændig tegne en sygedagpengeforsikring for selvstændig erhvervsdrivende hos Udbetaling Danmark, hvor du er sikret sygedagpenge i de første to uger af en sygeperiode.
Derudover stiller forsikringen dig også væsentligt bedre i forbindelse med barsel og barselsdagpenge for selvstændige.
Har du en sygedagpengeforsikring, og skal på barsel, er du sikret mindst to tredjedele af den maksimale dagpengesats i hele din barselsperiode, uanset hvor meget overskud du har i din virksomhed. Det kræver dog, at du opfylder de øvrige betingelser for barselsdagpenge for selvstændige, som vi nævnte tidligere.
Derudover er det vigtigt at understrege, at du med underskud i virksomheden ikke kan få barselsdagpenge uden at have en sygedagpengeforsikring.
Du kan tilmelde dig sygedagpengeforsikringen hos Udbetaling Danmark på Virk.dk.
Du kan tegne en sygedagpengeforsikring som selvstændig, hvis du har en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab.
Kan jeg få supplerende dagpenge som selvstændig?
Hvis det skulle ske, at du kommer ud for, at du er nødt til at lukke din virksomhed og står uden indkomst, har du mulighed for at modtage supplerende dagpenge.
For at kunne modtage dagpenge som selvstændig skal du som minimum have drevet din virksomhed i 52 uger inden for de sidste tre år. Derudover skal du leve op til et indkomstkrav eller beskæftigelseskrav.
Du kan læse mere om reglerne for dagpenge i vores blogindlæg om dagpenge for selvstændige.
Hvis du er ledig, og skal på barsel, kan du få barselsdagpenge, der svarer til den dagpengesats, du ellers var berettiget til.
Du skal være tilmeldt jobcentret, hvis du er ledig før eller efter din barsel for at kunne modtage dagpenge.
Oftest stillede spørgsmål