ApS vs A/S – Skal du vælge aktieselskab eller anpartsselskab?

Der er mange ligheder mellem anpartsselskaber (ApS) og aktieselskaber (A/S) – men der er også nogle væsentlige forskelle. Er du i tvivl, om du skal have en ApS eller A/S, kan du blive klogere på forskellene her.


Er du på udkig efter forskellene på anpartsselskaber (ApS) og aktieselskaber (A/S), ved du sikkert allerede, at de minder meget om hinanden i struktur. De er begge kapitalselskaber, og derfor er økonomien i dem fuldstændig adskilt fra din egen privatøkonomi. Alligevel er der nogle markante forskelle.

Hvis du er i tvivl, om du skal stifte et kapitalselskab eller en personligt ejet virksomhed, kan du tage vores virksomhedstype-test.

Derfor er det relevant at overveje, hvilken type der passer bedst til det, du skal bruge dit selskab til. I denne artikel kan du læse om forskellene på ApS vs A/S og forhåbentlig blive klogere på, hvilken selskabsform der passer bedst til dig.

ApS vs A/S – Ligheder og forskelle

Når det kommer til ApS vs A/S, er der en del ligheder mellem de to former. Derfor kan det være svært at finde ud af, hvad der adskiller dem, og hvilken type du skal vælge. Så for overblikkets skyld har vi lavet et skema over ligheder og forskelle på ApS vs A/S.

ApS vs A/S – Ligheder og forskelle

Anpartsselskab (ApS)Aktieselskab (A/S)
LighederAntal ejereFra én ejerFra én ejer
Hvem kan ejeFysiske personer eller selskaber (et andet ApS eller A/S)Fysiske personer eller selskaber (et andet ApS eller A/S)
ÅrsrapportJaJa
Formue kan beskyttes med en holdingkonstruktionJaJa
ForskelleStørrelse på startkapitalMindst 40.000 kr.Mindst 400.000 kr.
Hvem udgør ledelsenMindst en direktionBåde en direktion og en bestyrelse
Hvem hæfterSelskabet hæfter. Du hæfter kun for det beløb, du har indskudt i startkapital.Selskabet hæfter. Du hæfter kun for det beløb, du har indskudt i startkapital.
Selskabet kan blive børsnoteretNejJa

Reglerne for at oprette et ApS vs A/S er meget ens. Men der er en stor forskel, og det er startkapitalen. Når du opretter et A/S, er startkapitalen meget højere, end når du opretter et ApS. 

Du kan vælge at betale din startkapital med aktiver. Men hvis du gør det, skal du have en revisor til at godkende, at de har den rette værdi.

På grund af den høje startkapital er signalværdien ved A/S også stærkere end ved et ApS. Statussen som A/S kan altså hjælpe med at tiltrække større virksomheder til forskellige samarbejder.

En anden forskel på ApS vs A/S er, at et A/S er pålagt at have en bestyrelse. Formelt er bestyrelsens opgaver i et A/S bl.a., at:

 • Lægge selskabets strategi
 • Sikre, at selskabet har en god daglig ledelse
 • Kontrollere, at selskabet drives med økonomisk ansvarlighed

Der er også nogle krav til, hvordan bestyrelsen skal sammensættes. Ifølge aktieselskabsloven § 49 skal bestyrelsen bestå af mindst tre medlemmer, der skal vælges af generalforsamlingen. Direktøren i et A/S må gerne være en del af bestyrelsen, men kan ikke vælges som formand.

Hvis din virksomhed har haft mindst 35 ansatte i løbet af de sidste tre år, må de ifølge loven også være med til at vælge en del af bestyrelsesmedlemmerne. De må vælge det antal medlemmer, der svarer til halvdelen af medlemmerne ud over de tre, som er minimumskravet.

Det vil sige, at hvis der er 11 medlemmer i bestyrelsen, må dine ansatte være med til at vælge fire bestyrelsesmedlemmer.

Kravet om en bestyrelse er en stor forskel fra et anpartsselskab.

ApS vs A/S – Hvad skal du vælge?

Om du skal vælge et ApS vs et A/S afhænger af, hvad du skal bruge selskabet til. Ved begge løsninger kan du beskytte din privatøkonomi mod tab i virksomheden.

Men har du kapitalen, og ønsker du at tiltrække større investorer eller samarbejdspartnere, er et A/S måske bedst for dig.

Ønsker du derimod mindre bøvl, og er store samarbejdspartnere ikke relevante for dig, så kan et ApS være bedre. Med et ApS bliver du nemlig fritaget for besværet med at finde og administrere en bestyrelse.

For nemhedens skyld har vi stillet et skema op med ting, der kan tale for at vælge et ApS eller et A/S samt ting, der kan gøre, at du bør overveje dit valg en ekstra gang:

Anpartsselskab (ApS)Aktieselskab (A/S)
Det taler for, hvis…Du gerne vil tiltrække mindre investorer eller samarbejdspartnereDu gerne vil tiltrække større investorer eller samarbejdspartnere
Du ikke gider bøvlet med at have en bestyrelseDu gerne vil børsnoteres
Overvej en ekstra gang, hvis…Du gerne vil tiltrække større samarbejdspartnereDu ikke har nogen ambitioner om at tiltrække større samarbejdspartnere
Du tror, din virksomhed kommer til at vokse megetDu ikke vil besværet med de formelle krav i forbindelse at have en bestyrelse
Du gerne vil børsnoteres (Det kan kun gøres som A/S)Du ikke har ambitioner om at blive børsnoteret

Både aktieselskaber og anpartsselskaber er kapitalselskaber. Det vil sige, at selskabets økonomi holdes adskilt fra ejernes privatøkonomi. Det giver en række fordele, men medfører også en række krav. 

Finder du frem til, at du vil oprette et A/S eller ApS, har vi også en tjekliste til, hvad du skal være opmærksom på, inden du starter en virksomhed.

Oftest stillede spørgsmål

Den største forskel er kravet til startkapital. Et ApS kræver en startkapital på 40.000 kr., mens et A/S kræver en startkapital på 400.000 kr.

Om du skal vælge et ApS eller et A/S afhænger af, hvad du skal bruge selskabet til. Hvis du gerne vil tiltrække større investorer og samarbejdspartnere, kan det tale for at vælge et A/S. Men det kræver et stor startkapital på 400.000 kr. vs. en startkapital på kun 40.000 kr. i et ApS.

Savanna Ankjær
Savanna Ankjær Visma Dinero
Savanna er uddannet journalist. Hos Visma Dinero gør hun sit bedste for at formidle svært stof på en måde, så det bliver hurtigt og nemt at forstå. Sammen med resten af teamet udvikler hun også nyt indhold til dig, der gerne vil i gang med din egen virksomhed – eller allerede har en.

Skriv en kommentar

4 kommentarer

 1. Ret gerne denne formulering 🙂 : ” Direktøren i bestyrelsen må ikke være den samme som direktøren i selskabet.”

  1. Hej Anders

   Godt spottet. Det er en lidt spøjs formulering. Hermed rettet – tak 🙂

   De bedste hilsner

   Lasse

 2. Hej Mehrdad

  Godt at høre du kunne bruge vores guide.

  Rigtig god dag ☀️

  De bedste hilsner Rasmus – Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram