Udgivet 20/05/2025
Læsetid: 11 min.

Skatteregnskab – sådan laver du dit eget

Et skatteregnskab viser, hvor meget en virksomhed skal betale i skat. Både personligt ejede virksomhed og selskaber skal skal udarbejde et efter endt regnskabsår, men der er forskel på, hvordan de gør – og hvor kompliceret beregningerne er.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Skrevet af Lasse Hansen
Blogbillede_Skatteregnskab

Hvad er et skatteregnskab?

Skatteregnskabet er en oversigt over, hvor meget din virksomhed skal betale i skat. Både personligt ejede virksomheder (fx PMV og enkeltmandsvirksomhed) og selskaber (fx ApS og A/S) skal udarbejde et skatteregnskab efter reglerne i skattelovgivningen.

Skatten af indtjeningen i selvstændig virksomhed er den samme som skatten af penge tjent som almindelig løn. Der er tale om nettoindtægt, hvilket betyder, at alle omkostninger ved virksomheden trækkes fra omsætningen, før skatten beregnes.

Når du selv vil lave regnskabet, skal du kende reglerne for skattefradrag. Nogle ting er der fx ikke fradrag for, mens der for andre er fuldt fradrag – eller noget midt imellem. Derfor skal du vide dette, hvis du selv vil lave skatteregnskabet.

For at kunne lave beregningerne er det vigtigt, at du løbende har bogført, så alt er opdateret og korrekt. Når regnskabsåret er slut, kan du begynde at lave virksomhedens skatteregnskabet.

Senere i indlægget kan du se et eksempel på beregning af skattefradrag, og vi har også lavet en praktisk skabelon til beregningerne, du kan downloade.

Skattefradrag-video

Der er forskel på skatteregnskab og årsregnskab

For personligt ejede virksomheder er skatteregnskabet dit årsregnskab, som du indberetter sammen med dit personlige oplysningsskema (tidligere udvidet selvangivelse).  Men har du en årlig omsætning over 300.000 kr., skal du også indberette dit “årsregnskab” – altså dit bogførte regnskab, som ikke er korrigeret.

Når det kommer til skatteregnskab og årsregnskab ifm. selskaber, forholder det sig lidt anderledes.

Skatteregnskab vs årsregnskab:

  • Selskaber skal lave et årsregnskab efter årsregnskabsloven
  • Skatteregnskabet vil ofte være udarbejdet med udgangspunkt i årsregnskabet

Skatteregnskabet er også det, der mere officielt kaldes for “Oplysningsskema for selskaber” – men ofte kaldes for selvangivelse for selskaber. Det er oplysningerne i denne, der er med til at bestemme, hvad du fx skal betale i selskabsskat og acontoskat.

I årsregnskabet vil alle omkostninger også som udgangspunkt betyde et mindre resultat, mens der kan være særlige regler rent skattemæssigt, som helt annullerer disse fradrag – eller indebærer, at opgørelsen skal foretages på en anden måde.

Du kan overordnet sige, at skatteregnskabet bruges til skat, mens årsregnskabet bruges til ejere, interessenter og Erhvervsstyrelsen. 

Få hjælp til skatteregnskabet

Som Dinero-bruger kan du altid få hjælp til beregningerne til skatteregnskabet, uanset om du har en personlig ejet virksomhed eller et selskab. Det er din genvej til tryghed og mindre skattebøvl.
Hjælp til EMV, PMV og I/SHjælp til ApS.

Hvornår skal man lave skatteregnskab?

Du skal lave skatteregnskab én gang om året, når dit regnskabsår er slut. Det kan dog variere, hvornår virksomheder har regnskabsår – og derfor senest skal lave og indberette tallene.

Hvornår skal virksomheder lave skatteregnskab:

  • Personligt ejede virksomheder – senest 1. juli (frist for at rette i årsopgørelsen)
  • Selskaber – senest seks måneder efter regnskabsårets afslutning

Regnskabsåret i personlige virksomheder følger altid kalenderåret. Derfor er det altid senest d. 1. juli, du skal lave skatteregnskabet, hvis du fx har en PMV eller enkeltmandsvirksomhed.

Selskaber følger som regel også kalenderåret eller har et regnskabsår, der går fra 1. juli til 30. juni. Hvis det følger kalenderåret, skal skatteregnskabet indberettes senest 1. juli, mens deadline er 31. december for dem, hvis regnskabsår slutter 30. juni.

Hvis regnskabsåret ikke følger kalenderåret, kaldes det forskudt eller skævt regnskabsår, og det kan i realiteten være en hvilken som helst 12 måneders periode.

Skatteregnskab til enkeltmandsvirksomhed og PMV

Det er muligt selv at lave skatteregnskabet for din enkeltmandsvirksomhed og PMV. Det kræver dog, at du har et opdateret og korrekt regnskab samt styr på reglerne. For nogle er beregningen meget kompliceret, mens den for andre er relativt enkel.

Helt overordnet består skatteregnskabet af to ting:

  1. Opgørelse af indtægter og udgifter for året (samt nettoresultatet)
  2. Opgørelse af aktiver og passiver (ved årets start og slutning)

Formålet med skatteregnskabet er at finde virksomhedens resultat, og det gør du ved at opgøre de indtægter og udgifter du har haft i løbet af året – i Dinero kan du fx trække resultatopgørelsen ud som en rapport.

Når du har overblikket, er det tid til at lave de skattemæssige korrektioner. Der er forskel på skattefradraget for de enkelte poster. Det er derfor vigtigt, at du kender de rigtige skattefradrag og reglerne for disse – ellers kan du ikke lave skatteregnskabet.

Bruger du virksomhedsordningen, skal du også lave en kapitalopgørelse. Det er en oversigt, der viser udviklingen i egenkapitalen i løbet af et regnskabsår – med fokus på skattemæssige forhold.

Skatteregnskab til ApS er ofte mere kompliceret

Der er ikke som sådan forskel på reglerne for personligt ejede virksomheder og selskaber. Det vil dog alligevel ofte være mere besværligt at lave et skatteregnskab for et ApS, da der er flere elementer i dette, og det udarbejdes ofte med udgangspunkt i årsregnskabet.

Helt kort skal et skatteregnskab til ApS indeholde det skattemæssige resultat, oplysninger om skattemæssige korrektioner, skattepligtig indkomst og udskudt skat og selskabsskat (beregning af, hvor meget skat der skal betales nu, og hvor meget der eventuelt skal udskydes). 

Sådan beregner du det:

  1. Du skal starte med det regnskabsmæssige resultat (fra årsrapporten)
  2. Læg følgende til – udgifter, der ikke kan trækkes fra regnskabsmæssigt (fx bøder og repræsentation over grænse)
  3. Træk følgende fra – indtægter, der ikke er skattepligtige, og skattemæssige fradrag (fx ekstra afskrivninger)
  4. Nu har du dit skattemæssige overskud
  5. Beregn 22 % selskabsskat af overskuddet

Det lyder simpelt, men der ligger ofte større beregninger bag, som kræver indsigt i komplicerede regler. Derfor er det en god investering at få hjælp til skatteregnskabet.

Eksempel på beregning af skatteregnskab i ApS (med skabelon)

Vi har lavet et eksempel på et skatteregnskab til et ApS. Det er især vigtigt, at du ved, hvor stort et fradrag du har – eller ikke har – for de forskellige ting, så du kan lave det korrekt. Det er blandt andet derfor, mange får hjælp til at lave det.

BeskrivelseBeløb (DKK)
1. Regnskabsmæssigt resultat før skat500.000
2. Tillæg (ikke-fradragsberettigede udgifter):
– Repræsentationsudgifter (25 % fradrag)3.000
– Bøder10.000
– Ikke fradragsberettigede gaver5.000
I alt tillæg18.000
3. Fradrag (skattemæssige reguleringer):
– Skattemæssige afskrivninger30.000
I alt fradrag-30.000
4. Skattepligtigt resultat488.000
5. Beregnet selskabsskat (22 %)102.480

Det er vigtigt, at du gemmer dokumentation for alle reguleringer (fx afskrivninger). Du bør også lave separate noter, hvis der er særlige skatteforhold (fx tab på debitorer).

"*" indikerer påkrævede felter

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Få hjælp og rådgivning til skatteregnskab

Hvis du bruger Dinero, kan du altid få hjælp og rådgivning til dit skatteregnskab, uanset om du har en personlig ejet virksomhed eller et ApS. 

Hvis du vil have hjælp, har du to muligheder. Resultatet er det samme – din arbejdsindsats er den eneste forskel. 

Oftest stillede spørgsmål

Et skatteregnskab er en opgørelse, der tilpasser virksomhedens regnskab til skattereglerne for at finde den skattepligtige indkomst. Det bruges til at beregne, hvor meget skat virksomheden skal betale.

Man laver et skatteregnskab ved at starte med regnskabsresultatet og justere det med skattemæssige tillæg og fradrag.

Et årsregnskab viser virksomhedens økonomi efter regnskabsregler, mens et skatteregnskab tilpasses skatteregler for at finde den skattepligtige indkomst. Skatteregnskabet bruges til skat, mens årsregnskabet bruges til ejere og myndigheder.

Et skatteregnskab skal indeholde det skattemæssige resultat, reguleringer til regnskabet (tillæg og fradrag) og den skattepligtige indkomst. Det skal også vise beregning af selskabsskat og eventuelle skattemæssige afskrivninger.

Man skal lave skatteregnskab hvert år i forbindelse med udarbejdelse af selvangivelsen og skatteberegningen. Det gælder både for selskaber og for personligt ejede virksomheder med erhvervsmæssig aktivitet.

Dit skatteregnskab finder du typisk i dit regnskabsprogram, hos din revisor eller som del af det materiale, der bruges til årsopgørelsen. For selskaber indgår det ofte i årsrapportens skattemæssige bilag.

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

0 kommentarer