Tjekliste: Når du er kommet i gang med din virksomhed


Køb domænenavn og opret mailadresser

Et tidligere punkt på tjeklisten til opstart af virksomhed handlede om at vælge et godt navn til virksomheden. Når det er på plads, er du (eller I) klar til at købe et domænenavn, der matcher virksomhedens navn. 

Vi anbefaler at vælge et domænenavn, der mere eller mindre passer til virksomhedens navn. Når kunderne ser visitkort eller hører om dig ude i byen, er det nærliggende, at de søger på noget tilsvarende, når de kommer hjem på kontoret for at finde netop dig og din forretning.

Selve udviklingen og opsætningen af hjemmesiden behøver ikke ske som noget af det første. Men har du fundet et godt navn, er der jo ingen grund til at vente med at købe hjemmesidens domæne.

Køb af domæne betyder nemlig samtidig, at du kan oprette e-mailadresser, som ser professionelle ud på visitkort, på hjemmesiden eller andre relevante steder, hvor kunderne finder dig. Hvorfor ikke bare få en professionel @ditfirmanavn.dk-mail med det samme?

Opsæt din e-Boks erhvervsbruger

Opsætningen klares nemt og hurtigt på e-Boks’ egen hjemmeside, som du finder her.

Øverst i højre hjørne finder du en knap, hvor der står “Ny bruger”. Den skal du klikke på for at komme videre til næste skridt i oprettelsesprocessen. Klik dernæst på “Opret erhverv” og log ind med dit NemID (hvorvidt det er via NemID-appen eller med dit nøglekort gør ingen forskel her).

Nu bliver du bedt om at udfylde en række oplysninger om din virksomhed. Til slut skal du klikke på knappen “Log på”, hvilket betyder, at du er færdig med oprettelsen og har opsat din e-Boks erhvervsbruger.

I din virksomheds e-Boks vil du modtage beskeder fra Skattestyrelsen, Erhvervsstyrelsen, kommunen og mange flere. Du kan også modtage beskederne direkte i Dinero – læs hvordan her

Tilmeld a-kasse for selvstændige

Når du bliver selvstændig, kan du med god ro i maven opsige din fagforening og blive medlem hos en a-kasse for selvstændige i stedet for. Du kan få overdraget din anciennitet, hvis din nyvalgte a-kasse flytter abonnementet for dig, hvilket vi anbefaler dig.

Er din nye virksomhed et lille bi-projekt, så tænk lige en ekstra gang, om det giver mening at skifte a-kasse og opsige din fagforening. Der er ingen grund til miste muligheden for juridisk hjælp, og du risikerer at stå med håret i postkassen, hvis uheldet er ude.

Ved at vælge en a-kasse for selvstændige får du også den hjælp og rådgivning, der er nødvendig for netop dig som forretningsdrivende.

Forsikringer

Som selvstændig er du ikke dækket af dine private forsikringer, da de kun gælder, når du er i privat regi og ikke er på arbejde. Derfor er det vigtigt, at du gennemgår mulighederne for erhvervsforsikringer og udvælger dem, der er relevante for dig og din forretning – fx bilforsikring til erhverv.

Vi har lavet en sammenligning af erhvervsforsikringer. Den er lavet til dig, så du både kan finde den billigste og mest relevante erhvervsforsikring.

Alt afhængigt af hvilken virksomhedstype du vælger, skal du tegne forsikringen for selvstændige erhvervsdrivende eller forsikringen for private arbejdsgivere. 

Helt overordnet er der ikke et krav om, at du skal have forsikringer, hvis du har en personlig virksomhed og kun er dig selv. Får du ansatte skal du dog tegne forsikring til dem.

Har du et selskab, skal du tegne forsikring til både dig selv og ansatte.

Du kan læse mere om, hvad der gælder for dit valg på virk.dk under fanen: Hvilken forsikring skal jeg tegne.

Vi har forsøgt at udpensle nogle af de forsikringsmuligheder, der findes, så du kan overveje, hvilke der er nødvendige for dig.

Sygedagpengeforsikring

Du skal tegne en sygedagpengeforsikring, når du er selvstændig. Stifter du en PMV eller en enkeltmandsvirksomhed, er det forsikringen for selvstændigt erhvervsdrivende, du skal vælge. Får du medarbejdere i din enkeltmandsvirksomhed, skal du tegne forsikringen for private arbejdsgivere.

Stifter du en hvilken som helst anden type virksomhed end PMV eller enkeltmandsvirksomhed, er det forsikringen for private arbejdsgivere du skal vælge. Den gælder også for dine eventuelle medarbejdere.

Barsel

Skal du på barsel som selvstændigt erhvervsdrivende, gælder der en lang række regler i forhold til sygedagpenge og arbejdsfortjeneste. Læs mere om det på virk.dk under fanen “Barsel”

Arbejdsskadeforsikring 

Lovkravene omkring arbejdsskadeforsikring afhænger af, om du har stiftet en personligt ejet mindre virksomhed og er selvstændig, eller om du har medarbejdere.

Har du ansatte, er arbejdsskadeforsikring lovpligtig. Forsikringen skal dække alle ansatte i virksomheden, hvis de kommer ud for et uheld eller på anden måde komme til skade i arbejdstiden.

For selvstændige eller ejere af personligt ejede virksomheder er det ikke lovpligtigt at få en arbejdsskadeforsikring. Hvorvidt det er en god idé, lader vi være op til den enkelte at vurdere.

Motoransvarsforsikring

Stifter du en virksomhed, hvor det er nødvendigt at anskaffe en firmabil, så gælder samme regler i erhvervslivet som i dit privatliv; bilen skal forsikres. Derfor skal du tegne en motoransvarsforsikring til alle biler i virksomheden. 

Overvej også følgende forsikringer

  • Sundhedsforsikring
  • Netbanksforsikring
  • Erhvervsrejseforsikring
  • Cyberforsikring

Pension

Når du skal til at stifte din virksomhed, er tankerne om pension sikkert ikke dem, der fylder mest. Du og eventuelle partnere higer nok snarere bare efter at få fingrene i mulden og komme derudad. Men du gør klogt i at indbetale penge til din kommende pension fra start – om ikke andet bør du have en plan for din pension.

Stifter du en lille konsulentvirksomhed ved siden af andet arbejde eller studie, tænker du måske, at pengene er bedre brugt på husleje, mad og små fornøjelser end på pension. Derfor skal du afgøre med dig selv, om pension som selvstændig er noget for dig.

Men selvom pension kan virke tørt og kedeligt her og nu, kan det skabe stor glæde senere i livet. 

Vælg dit regnskabsprogram

Når du har styr på det mest basale, og alt er godkendt og underskrevet, er det blevet tid til at vælge dit regnskabsprogram

Er du hundredemetermester i regnskab og bogføring, behøver du naturligvis ikke specielt meget hjælp og rådgivning, når nye fakturaer skal udsendes, eller firmagaver skal bogføres.

Men får du koldsved af bogholderi, bør du kigge nærmere på et regnskabsprogram, der gør livet lettere for dig som iværksætter. For det behøver ikke være svært!

Dinero arbejder intenst på gøre regnskab let som en leg for de erhvervsdrivende, der ikke ser bogføring som den letteste disciplin. Og i stedet for at betale en bogholder eller revisor i dyre domme kan dit regnskab faktisk laves af dig selv – og ofte på få minutter. Du kan også nemt få en god og billig erhvervskonto, du kan forbinde med dit Dinero-regnskab.

Automatisk bogføring

Dinero Crowd har eksempelvis revolutioneret bogføring af købsbilag, så du får de korrekte moms- og skattefradrag, når du har brugt penge i din virksomhed. Vi ved nemlig, hvor det hele skal bogføres. 

Lad os tage et eksempel: Du har købt blomster.

Når du har uploadet købsbilaget/kvitteringen, spørger Dinero Crowd, om blomsterne er til:

  1. en ansat
  2. virksomhedens lokaler
  3. videresalg
  4. en forretningsforbindelse.

Her vælger du bare det korrekte scenarie – så sørger Dinero for, at dit købsbilag bliver bogført korrekt – og at du får det korrekte skatte- og momsfradrag.

Og har du en webshop, hvor du har behov for at integrere lagerstyring, kan du sagtens gøre det med en af Dineros mange integrationspartnere.

Vælg lønprogram

I virksomhedens spæde start har de færreste iværksættere råd til at have medarbejdere ansat, men med tiden kan det blive aktuelt at udbetale løn. 

Flere starter med at ansætte en studiemedhjælper, der kan varetage nogle af de mindre opgaver, som de ikke selv har tid til. I så fald er det nødvendigt at udbetale løn, og det er her, et lønprogram kommer ind i billedet. 

Dinero har et indbygget lønprogram (Dinero Løn), hvor du nemt og hurtigt kan udbetale løn til én medarbejder hver måned. Alternativt kan du vælge et separat lønsystem, der ikke som sådan har noget at gøre med regnskabsprogrammet, og opsætte en integration mellem de to systemer.

Ansatte

På et tidspunkt i virksomhedens vækstfase får du måske brug for at ansætte en medarbejder. Men hvornår er det rette tid at ansætte en medarbejder, der kan aflaste dig i dit daglige arbejde? Hvilken type ansatte er den korrekte i netop din situation, og har du i virkeligheden råd til at betale løn? 

Spørgsmål er der nok af, og der er flere muligheder for dig, der ikke er helt sikker på, at en fuldtidsmedarbejder er den rigtige økonomiske løsning. 

Udover at kræve løn vil en ny medarbejder i starten af ansættelsesforholdet også koste dig penge i tabt arbejdskraft; du er nemlig nødsaget til at bruge en del timer på at oplære vedkommende, så han eller hun er godt rustet til at tage en tørn for din virksomhed.

Studiepraktik

Du kan vælge at få en ung og frisk medarbejder ind i virksomheden i tre-fire måneder, hvor du kun skal betale oplæring, måske frokost og smågoder. Da praktikforløbet ofte er i forbindelse med et studie, modtager den studerende SU under forløbet, og du undgår at skulle have penge op af lommen. 

Men husk: At have en studerende i praktik kræver, at du er i stand til at lære fra dig. Du skal være forberedt på, at den studerende også skal have noget ud af forløbet, og derfor kan du ikke bare drive rovdrift på vedkommendes arbejdskraft.

Virksomhedspraktik

Overvejer du at ansætte en ny fuldtidsmedarbejder, kan du få en ledig jobsøgende i virksomhedspraktik i op til 13 uger. Men der er igen nogle krav og regler, der skal overholdes, før du kan få lov til at prøve det.

Der er nogle fordele ved at have ledige i virksomhedspraktik – du skal fx hverken betale løn eller forsikringer til den ansatte, da det bliver dækket.

Samtidigt får du mulighed for at se den ledige an, så du kan vurdere, om I er et godt match til videre ansættelse i fx løntilskud efter endt praktik. Det er en fin mulighed, hvis du alligevel overvejer at ansætte en fuldtidsmedarbejder.

Løntilskud

Efter endt praktikforløb har du mulighed for at ansætte den ledige i løntilskud i op til seks måneder, hvor du modtager 75,09 kroner i tilskud per time. Det er altså en billig medarbejder i yderligere seks måneder, hvor du kan drage nytte af vedkommende, der allerede er blevet oplært i dine systemer og rutiner. 

Det er op til Jobcentret at vurdere, hvor længe vedkommende skal/kan være i løntilskud hos dig, og der er nogle krav at leve op til. 

Ungarbejder

En ungarbejder kan bruges til de opgaver, som hverken kræver stor knowhow eller uddannelse.

Medarbejderen skal være under 18 år og kan fx hjælpe med at pakke forsendelser, hvis du har en webshop – en opgave, der ellers tager tid og fokus, som du kan bruge på udvikling af din virksomhed. 

Studentermedhjælper

Vi har tidligere kort berørt, at studentermedhjælpere kan være gode at have i virksomheden – ikke bare pga. en god energi og gode idéer, men også fordi, de kan være med til at tage hånd om nogle af de ad hoc-opgaver, der naturligt opstår. 

Studentermedhjælpere eller studiemedarbejdere, som de også kaldes, er samtidigt ansat på timebasis, hvilket gør dem billigere at have ansat end fuldtidsmedarbejdere. Samtidigt vil du måske kunne tilkalde vedkommende efter behov.

Freelancer

I stedet for at ansætte en medarbejder i din virksomhed kan du omvendt betale en freelancer per time. Det kan sammenlignes med en studentermedhjælper, som du ligeledes betaler for det arbejde, vedkommende udfører pr. time. 

Forskellen på de to typer er dog stor, da du ikke står til ansvar overfor en freelancer, når det kommer til antallet af ugentlige timer, som du modsat gør hos en studentermedhjælper, der, alt efter antallet af timer i kontrakten, er ansat som funktionær. 

Freelanceren kan du tilkalde efter behov, men de kan i langt de fleste tilfælde kun udføre professionelt arbejde, som de er specialister inden for. De er desuden markant dyrere lønmæssigt pr. time, da de netop har valgt at specialisere sig i et emne.

Fuldtidsmedarbejder

En fuldtidsmedarbejder medfører en lang række udgifter for din virksomhed. Det er ikke udelukkende løn, du skal betale – oven i lønnen skal du nemlig betale for forsikringer, hvilket vi kort berørte tidligere. Også frokost og udgifter til kaffe og lignende må ofte medregnes, når du ansætter en arbejdskraft på fuld tid. 

Bogfør opstartsudgifter

På et tidspunkt er din virksomhed ved at være klar til at komme ud i verden, og du mangler måske bare at bogføre opstartsudgifter som it-udstyr, forudbetalt leje eller lignende. Det gør du selvfølgelig alt sammen i dit nye regnskabsprogram.

Hvis det ikke er så ligetil at få bogført i første omgang, kan du gøre brug af Dineros webinarer, der giver dig et godt indblik i regnskabsverdenen på et begynderniveau.

Alle skal nemlig kunne udleve deres iværksætterdrøm.

Afslut nemt regnskabet

Når du til afslutningen af regnskabsåret, kan du med fordel vælge Dineros Skatteopgørelse så du ikke behøver bruge en revisor, når du skal indberette dit regnskab til Skattestyrelsen. Her får du nemlig alle de tal du har brug for. Hvis du i stedet for enkeltmandsvirksomhed, har et ApS eller IVS, så kan vi også hjælpe dig med at få årsregnskabet i hus.

Vi håber, at du kunne bruge vores opstarts- og vækstguide – enten til dit nuværende eller dit næste iværksættereventyr.

Skal du flytte i dine første kontorlokaler? Få hjælp til at tage springet nemt og sikkert med vores guide.

Portræt af Nicklas Aabech
Nicklas Aabech Dinero
Nicklas er Digital Marketing Manager hos Dinero. Han sørger for, at vores løsninger og relevante tilbud når ud til såvel nuværende som potentielle Dinero-brugere, og hjælper i ny og næ til med at producere brugbart indhold til såvel Dinero-brugere og andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

Skriv en kommentar

2 kommentarer

  1. God artikel. Men den mangler lidt info om hvor svært det er at få lov til at oprette en konto hvis man ikke er formuende, samt lidt service-info om hvilke banker der tillader at man bruger en privat konto til sin enmandsvirksomhed 🙂

    1. Hej Ida

      Det er noteret, men en oversigt over alle banker tror jeg desværre bliver for svært at vedligeholde. Desuden er deres betingelser ikke altid sådan helt umiddelbart tilgængelige da det ofte beror på en vurdering af den enkelte sag i selve banken. Så det bliver meget vanskeligt for os at samle al den information, desværre.

      Vi er selv ved at etablere et samarbejde med Nykredit, så det ikke behøver være så dyrt at komme i gang eller tage mega lang tid og en besværlig proces. Tag evt. et kig på samarbejdet her. 👍 https://dinero.dk/nyheder/billig-erhvervskonto/

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram