Som kunstner eller galleriejer handler det om mere end blot at skabe smuk kunst. Du skal tænke som en iværksætter og forstå, hvordan du opbygger et publikum og prissætter dine produkter.
Med de rigtige værktøjer og strategier kan du etablere en succesfuld online kunstforretning. Lad os udforske, hvordan du kan komme i gang med at sælge kunst på nettet.
Sådan sælger du kunst online
Kunst kan se ud på mange måder, og der er flere måder at sælge sin kunst på. Ofte kræver det ikke den store investering at komme i gang, men det kan være svært at skabe et publikum for ens kunst.
Husk kunstnermoms ved salg af kunst
Kunstnermoms er en særlig moms på 5%, der er gældende ved førstegangssalg af nye, originale værker. Læs mere.
1. Vælg din forretningsmodel: Sælg egen kunst eller andres værker
Du kan enten skabe eller kuratere kunst. Som kunstner producerer du originale værker eller reproduktioner og sælger direkte til kunder eller via gallerier.
Som kurator kan du repræsentere andre kunstneres arbejde. Overvej dine styrker og interesser, når du vælger din vej. Du kommer fx langt med en hurtig SWOT-analyse.
2. Beslut, hvad du vil sælge: Original kunst vs. reproduktioner
Din kunststil påvirker, hvad du bør sælge. Malere kan sælge originaler og prints. Digital kunst egner sig godt til reproduktioner. Overvej følgende formater:
- Originale malerier og tegninger
- Begrænsede eller åbne oplag af prints
- Digital kunst og downloads
- Bestillingsarbejder
- Merchandise med dit design
- Stofprint og tapet
- Licensering af dit arbejde
Kunstnere laver ofte original kunstværker, som de så sælger reproduktioner, tryk eller print af. Det kan være en stor fordel, da der enten skal laves mange værker, eller de skal sælges til høje priser. Det er også en god måde at nå ud til flere mennesker på.
Gallerier specialiserer sig ofte i en genre, hvor de har forskellige kunstnere og værker udstillet. Det kan både være meget specifik og bredt, og ofte er der både tale om skulpturer, malerier og andet, der kan vække interesse hos en besøgende.
3. Fotografér, og scan dine værker
God billedkvalitet er afgørende for onlinesalg. Tag skarpe billeder fra flere vinkler og vis detaljer. Overvej professionel fotografering af større værker. For 2D-kunst anbefales scanning for bedste resultat.
Hvis du sælger fotokunst, giver det sig selv, at billedkvaliteten skal være i top. Her kan du overveje at tilføje et vandmærke på tværs af billedet – det er faktisk altid en god idé, medmindre du ikke har noget imod, at folk downloader og printer derhjemme.
4. Find en printer til dine kunsttryk
Vælg en kvalitetsprinter til dine reproduktioner. Research forskellige muligheder og sammenlign priser og kvalitet. Sørg for at få prøver, før du bestiller større oplag.
Det er efterhånden muligt at købe en god printer til menneskepenge. Men det kan være en fordel at få dem produceret af en anden i starten – især hvis det ikke er din primære ting.
Mange sætter også deres tryk (og andre værker) på fx muleposer, som kan være en måde at optimere profitten af det enkelte værk. De fleste outsourcer produktionen, da det typisk ikke kan betale sig for den enkelte kunstner at have sådan en maskine.
Merch City er en dansk virksomhed, der hjælper både virksomheder og kunstnere med den slags.
5. Opbyg dit brand som kunstner
Skab en unik identitet og stil. Vær konsekvent i din kommunikation og visuelle præsentation. Fortæl din historie og del din kreative proces med dit publikum. Det er vigtigt, du vælger de rigtige medier, når du skal opbygge dit personlige brand.
Hvis du fx laver originale kunstværker og tryk, er Instagram og Pinterest ofte et must. Facebook kan også være et godt sted at ramme Hr. og Fru. Danmark med din kunst.
TikTok er også blevet et populært sted at vise ens kunst frem på. Her kan du hurtigt få din kunst vist for mange og opbygge både dit brand og community.
6. Fastsæt detailpriser for dine produkter
Beregn dine omkostninger og ønskede avance. Undersøg markedet, og sammenlign med lignende kunstnere. Der er selvfølgelig forskel på, om du lige er startet, og du stadig er ved at opbygge dit brand, eller om du er en mere etableret kunstner.
Overvej forskellige prisstrategier for originaler og prints. Originaler kan kun sælges én gang – hvilket lidt giver sig selv. Men du kan stadig sælge print, tryk og digitale udgaver (fx af et maleri), så du kan optimere din indtjening. Er du skulptør, kan det fx være afstøbninger af dine originale værker, du sælger til en lavere pris.
Mere tilgængelige priser på print og tryk vil ofte give dig et bredere publikum, ligesom det kan være, at du kan skabe en fan, der ender med at købe et (dyrere) originalt værk senere.
7. Opret en webshop til at sælge kunst online
Vælg en e-handelsplatform, der passer til dine behov, hvis du vil starte en webshop. Design en indbydende hjemmeside, der præsenterer din kunst godt. Gør det nemt for kunder at købe og betale.
En god webshop kan både indeholde dine originale værker samt tryk og andre versioner af disse. Det er en god idé at lave forskellige kategorier til disse ting, så dine kunder nemt og hurtigt kan finde det, de ønsker.
Mange kunstnere giver også potentielle kunder mulighed for at spørge ind til bestillinger af værker – det bør du tænke ind ifm. oprettelse af webshop. Det kan være, de har et særligt ønske til stil, design eller materialer. Her kan du ofte kræve en højere pris, end du vil kunne for dine originaler.
Prisen bør du dog først oplyse, når kunden har beskrevet, hvad hun ønsker – men du kan ofte ligge minimum 20% oveni, da det er bestillingsarbejde. Du kan fx arbejde med en prispolitik, der får dig bredt ud med billige reproduktioner og mere eksklusivt med dyre originaler.
Forretningsplan til webshop
Vi har lavet en praktisk skabelon, så du nemt og hurtigt kan lave en forretningsplan til din webshop. Du kan også lave en mere overordnet forretningsplan for din kunstneriske virksomhed. Klik her.
8. Udforsk flere online-kanaler til at sælge kunst
Brug sociale medier til at promovere din kunst. Sociale medier er ofte rigtig gode til både at skabe et brand og generere salg. Husk, at ting tager tid.
Overvej kunstmarkedspladser som Etsy eller Artfinder. Samarbejd med online gallerier eller kunsthjemmesider. Det er en god tommelfingerregel at vælge en platform eller prioritere et samarbejde, hvor du rammer din primære målgruppe – det er vigtigere at ramme de rigtige end de fleste.
9. Sælg din kunst offline: Galleriudstillinger, pop-ups og events
Kombinér online- og offlinesalg. Deltag i kunstmarkeder og messer. Arranger egne udstillinger eller pop-up-events. Der findes også forskellige kunstforeninger, der kan være værd at udforske. Det er typisk almindelige danskere, der samles om en fælles interesse for kunst.
Det kan måske også give mening at lave forskellige collabs (altså samarbejde med andre kunstnere), deltage i netværk med andre kunstnere og samlere eller lave happenings.
10. Samarbejd med gallerier om at sælge din kunst
Gallerier kan give eksponering og ressourcer. Research potentielle gallerier, og tilpas din tilgang. Vær forberedt på at dele indtægter, men udnyt deres ekspertise.
Der er overordnet to måder, et galleri kan sælge kunst på:
- På vegne af kunstneren
- Efter bemyndigelse fra kunstneren
Den første er formidling af salget, hvor du laver en faktura til kunden (og betaler en provision til galleriet), mens den anden er kommission (hvor galleriet udsteder fakturaen).
Der skal betales kunstnermoms af salgsprisen (og fuld pris af provisionen), hvis galleriet formidler salget. Hvis galleriet får en kommission (ved at sælge efter bemyndigelse fra kunstneren) skal der betales moms af den fulde salgspris. Det er en vigtig forskel på prisen, og hvad fakturaen skal indeholde på de to.
Sådan laver du en faktura med kunstnermoms
Du kan nemt lave en faktura med kunstnermoms med Dinero. Det tager under ét minut, og så er du klar. Sådan gør du.
11. Licensér din kunst
Tjen på dit arbejde gennem licensaftaler. Tillad brands at bruge dine designs på produkter. Forhandl fair vilkår og royalties. Beskyt dine rettigheder.
Du har som udgangspunkt automatisk rettighederne til dit værk, når du har lavet det. Det kan dog være en god idé at søge varemærke- eller designbeskyttelse, selvom der også er brede muligheder for at bruge dele af andres patenter og varemærker i ens kunst.
Patent- og Varemærkestyrelsen kalder det for “Kunstneriske frembringelser”. Hvis genstanden har tekniske træk, eller fremstillngsprocessen indeholder en teknisk opfindelse, kan du søge patent på denne.
12. Markedsfør dit kunstbrand
Dette minder i høj grad om punkt 5. Nogle kunstnere er identiske med deres kunstbrand, mens andre forsøger at adskille deres eget brand og deres kunstbrand – det er dog tæt på umuligt at adskille de to helt i ens markedsføring.
Brug content marketing til at tiltrække følgere. Del bag kulisserne-indhold og kunstprocesser. Engagér dit publikum gennem e-mail og sociale medier. Overvej betalt annoncering (fx Facebook-annoncering), hvor du virkelig kan segmentere og ramme din målgruppe.
Lav en stærk markedsføringsplan og -strategi, så du kommer godt fra start med at sælge din kunst online.
13. Pak, og send din kunst
Investér i sikker emballage til forsendelse. Du har sikkert allerede tænkt i oplevelsen af at åbne din pakke og se din kunst for første gang. Det er en større ting, og det vil være rigtig synd, hvis der er sket noget med dit værk under fragten.
Selvom det koster lidt ekstra, kan det i sidste ende være en god løsning at vælge ordentlig emballage, der sikrer, at den når helskindet frem til modtageren.
Overvej forsikring for værdifulde værker. Giv klare leveringsoplysninger til kunderne. Håndtér reklamationer professionelt.
Som vi skrev tidligere, har du sikkert allerede tænkt over hele oplevelsen med at åbne og se din kunst for første gang. Her spiller emballagen også en stor rolle. Det kan være en særlig farve, tryk på kassen og meget andet, der gør den til noget helt særligt.
14. Forstå plagiering og ophavsret for kunstnere
Kend dine rettigheder som kunstner. Beskyt dit arbejde med vandmærker eller registrering. Vær opmærksom på fair use og respektér andres ophavsret. Søg juridisk rådgivning ved tvivl. Hvis du laver samarbejder eller licenserer din kunst, bør du altid få hjælp af en erfaren rådgiver.
Hvis du sælger originaler, så husk at lave et ægthedsbevis. Det giver en ekstra form for sikkerhed, og det gør også, at du fremstår mere professionel og anerkendt.
Begynd at sælge kunst online i dag
Start din kunstforretning hjemmefra med de ressourcer, du har til rådighed. Du behøver ikke et professionelt studie for at komme i gang. Dit køkkenbord eller et ledigt værelse kan fungere som dit kreative rum.
Online salg giver dig fleksibilitet og mulighed for at nå ud til et bredt publikum. Du kan sælge forskellige produkter som plakater, lærredstryk, telefonetuier og digitale downloads.
Vælg en e-handelsplatform, der understøtter din vækst. Fokusér på at skabe kvalitetskunst og opbygge din tilstedeværelse online. Med dedikation og de rigtige værktøjer kan du udvikle din kunstforretning fra hjemmet.
Oftest stillede spørgsmål
Vælg dit format: originaler eller reproduktioner. Find en printer til reproduktioner. Opbyg dit kunstnerbrand.
Opret en online butik. Udvid din rækkevidde ved at sælge gennem markedspladser eller online gallerier. Markedsfør din kunstvirksomhed.
Ja, det kan være rentabelt at sælge kunst online, hvis du er bevidst om dine prissætnings- og markedsføringsstrategier. Det er vigtigt at forstå dine omkostninger, herunder kunstmaterialer, e-handels- eller markedspladsgebyrer og markedsføringsomkostninger.
Det vil hjælpe dig med at fastsætte detailpriser, der inkluderer en fortjeneste.
Start med at forstå dit brand og de rigtige kanaler til at finde dit publikum. Din egen online butik er ofte det bedste sted at begynde at sælge originalkunst.
Prisen for originalkunst vil være meget højere, så det er vigtigt at opbygge et stærkt, loyalt publikum til dit arbejde. Diversificering af dine salgskanaler, som at arbejde med et online galleri, vil hjælpe dig med at udvide din eksponering som kunstner.
Kunst er meget bredt og subjektivt. Når du sælger print af dit arbejde, kan det være meget rentabelt, da du kan fortsætte med at generere indkomst fra et enkelt stykke. Lavere priser (i forhold til originalkunst) betyder, at du sandsynligvis kan sælge mere i volumen.
Som skaber bør du læne dig op ad den stil, du er bedst til, og opbygge en følgeskare derfra.
Ja, du kan samarbejde med gallerier om at sælge din kunst. Både online og fysiske gallerier leder altid efter nyt talent at repræsentere. De kan hjælpe med online kunstsalg eller promovere dine originale værker i en galleriudstilling.
Mange succesfulde kunstnere drager fordel af at vise deres arbejde frem på denne måde.
Tag kontakt med en personlig og professionel e-mail med links til din portfolio. Hvert galleri kan have forskellige processer for indsendelser, så lav din research. Eller – endnu bedre – gå ned i dit lokale galleri og tag en snak med ejeren om muligheden for et samarbejde.
Del denne artikel
-
Del på Facebook
-
Del på Linkedin
-
Del på X
-