Udgivet 07/03/2025
Læsetid: 15 min.

Sådan finder du en producent eller leverandør til dit produkt: En effektiv guide til iværksættere

At starte en virksomhed kræver omhyggelig planlægning og research. Du står overfor en spændende udfordring: at finde de rigtige produkter og leverandører til din forretning. Det kan virke overvældende, men med den rette tilgang kan du finde den perfekte partner.

Avatar til AI
Skrevet af AI
Sådan finder du en producent eller leverandør til dit produkt: En effektiv guide til iværksættere

Uanset om du vil producere dine egne varer eller købe fra grossister, er der mange faktorer at overveje. Du skal evaluere producenter, vælge mellem indenlandske og udenlandske muligheder, og stille de rigtige spørgsmål om forsyningskæder

Du vil typisk have det, der kaldes for en handelsvirksomhed. Den er bindeleddet mellem produktionsvirksomheder og forbrugere, da virksomheden køber varer af en producent og sælger direkte til forbrugeren – de producerer med andre ord ikke selv deres varer.

Med grundig forberedelse kan du finde de bedste produkter til din butik og skabe et solidt fundament for din virksomhed – uanset om der er tale om en fysisk butik eller en webshop.

Hvad er en producent?

En producent er en virksomhed, der omdanner råmaterialer til færdige varer. Disse virksomheder sælger deres produkter til forbrugere, grossister, forhandlere eller andre producenter.

De fleste producenter specialiserer sig i bestemte produkttyper. Du kan for eksempel samarbejde med en glasvarefabrikant om flasker og krukker, en kartonproducent om emballage eller en plastikvarefabrikant om beholdere.

Mange forhandlere arbejder med flere producenter for at opbygge et alsidigt lager og varebeholdning. Denne tilgang kan hjælpe dig med at skabe et unikt produktmix og reducere risici i forsyningskæden.

Et travlt fabriksområde med transportbånd og arbejdere, der samler produkter. Et kort med nåle, der markerer potentielle leverandører rundt om i verden.

Er en producent en leverandør?

Alle producenter er leverandører, men ikke alle leverandører er producenter. “Leverandør” er et bredere begreb, der omfatter alle, der kan forsyne dig med produkter og lager. Denne kategori inkluderer producenter, grossister og distributører.

Før du begynder din søgning, er det vigtigt at bestemme, hvilken type leverandør du har brug for. Dit valg kan afhænge af din forretningsmodel. At forstå dette vil hjælpe dig med at bruge den rigtige terminologi i din research.

Almindelige leverandørmuligheder omfatter:

  • Producenter, der fremstiller din unikke produktidé
  • Leverandører (som også kan være producenter), grossister eller distributører, der tilbyder eksisterende mærker og produkter
  • Dropshipping-virksomheder, der leverer produkter og opfylder ordrer for eksisterende mærker

Ved at vælge den rigtige type leverandør kan du sikre, at din forretning får de produkter, den har brug for, på den mest effektive måde.

Indenlandsk vs. udenlandsk produktion

En fabriksarbejder inspicerer produkter på et transportbånd, med den ene side mærket "Inland" og den anden "Udenlandsk."

Når du planlægger at fremstille eller engroshandle produkter, står du over for valget mellem indenlandske og udenlandske leverandører. Begge muligheder har fordele og ulemper.

En klog strategi er at sikre dig to producenter: én indenlandsk og én udenlandsk. Din lokale producent kan fungere som backup, hvis internationale ordrer forsinkes eller er forkerte. Selvom indenlandske leverandører ofte er dyrere, er det værd at investere i at holde produkter på lager og kunder tilfredse.

Udenlandsk produktion, især i lande som Indien, Kina og Vietnam, tilbyder ofte lavere omkostninger. Men husk at overveje andre faktorer end blot pris, når du træffer din beslutning.

Dropshipping kan være en attraktiv mulighed, hvis du vil undgå lageromkostninger. Det kræver dog omhyggelig udvælgelse og kvalitetskontrol.

Indenlandsk produktionUdenlandsk produktion
Højere omkostningerLavere omkostninger
Hurtigere leveringLængere leveringstid
Nemmere kommunikationSprogbarrierer
Mindre ordrestørrelserStørre ordrestørrelser

Et alternativ til én indenlandsk og én udenlandsk er at samarbejde med flere forskellige producenter. 

Hvis det er svært at finde den rigtige partner inden for landets grænser (men du stadig vil have fordelene ved indenlandsk produktion), kan du kigge i vores nabolande eller alternativt resten af EU. Fordelene bliver selvfølgelig lidt mindre, men det kan være et godt alternativ.

Selvom det kan lyde lidt gammeldags, kan det være en stor fordel at lave en SWOT-analyse for både de to former for produktion samt hver enkelt producent. Det giver dig et solidt overblik, så du kan lave det mest optimale mix for din virksomhed.

Sådan finder du en producent i seks trin

Selvom der kun er seks trin, er det alligevel en proces, der kan tage lang tid. Det skyldes især, at der kan være meget research og dialog, inden du finder den perfekte løsning for dig og din virksomhed.

1. Undersøg dine muligheder

Start din søgning efter producenter med en grundig research. Brug Google til at finde lokale muligheder ved at søge på “producenter i nærheden” eller “producenter i Danmark”. Gennemgå deres hjemmesider og kundeanmeldelser.

Få anbefalinger fra dit professionelle netværk. Spørg succesfulde iværksættere i din branche om råd. Deltag i Facebook-grupper og e-handelssamfund online for at få anmeldelser og forslag. Kontakt også gerne din brancheforening for at høre mere.

Brug NAICS-koder, hvis du leder efter en partner i USA, Mexico eller Canada. Koderne kan sammenlignes med vores danske branchekoder, og de kan hjælpe dig med at finde leverandører lettere i professionelle kataloger og systemer.

Undersøg Alibaba, en populær markedsplads, der forbinder dig med producenter, primært fra Kina. Se efter kvalifikationer som guldleverandørstatus, verificeret status og gode anmeldelser.

Udforsk produktionskataloger som Thomasnet, Maker’s Row og Indiamart for at finde flere muligheder.

Messer kan virke gammeldags, men det er en rigtig god mulighed for at komme ud og komme i snak med potentielle kommende producenter. Du kan også se eksempler på deres arbejde og spørge ind til dine specifikke problematikker.

2. Nå ud, og indsaml information

Når du har identificeret potentielle producenter, er det tid til at indhente tilbud. Sigt efter mindst tre tilbud til sammenligning.

Stil vigtige spørgsmål:

  • Kan de håndtere specialordrer?
  • Hvad er deres leveringstider?
  • Hvad er forsendelsesomkostningerne?
  • Hvad er leveringsbetingelserne?
  • Hvad er deres mindste bestillingsmængde (MOQ – Minimum Order Quantity)?
  • Hvad er omkostningerne pr. enhed?
  • Kan de tilbyde eksklusivitet?
  • Er der opsætningsgebyrer?
  • Hvad er deres defektpolitik?
  • Er producenten bæredygtig og etisk – har virksomheden fx et grønt regnskab?

Forhandl mindste ordremængder. Forstå årsagen bag leverandørens minimum og foreslå et overbevisende modtilbud. 

Gode priser på mindre ordrer er især en fordel ved indenlandske samarbejdspartnere, som oftere kan være en del dyrere end udenlandske. Det kan også være en fordel ved udenlandske partnere, da små mængder ofte er “dyrere” at sende end store ordrer.

Diskuter betalingsbetingelser. Mange leverandører kræver, at nye virksomheder betaler for hele ordrer på forhånd.

For at øge dine chancer for svar:

  • Hold e-mails fokuserede
  • Spørg om det, du har brug for
  • Forbered dig

Det er vigtigt at virke professionel, men der er absolut heller ikke noget i vejen for at spille med åbne kort og sige, at det er første gang, du forhandler. Hvis det ér første gang, kan du med fordel søge hjælp hos en erfaren rådgiver inden for området.

3. Kommuniker dine design

Del dit produktdesign med potentielle producenter. Overvej disse måder at kommunikere dine ideer på:

  • Skitser
  • Skriftlige instruktioner
  • Referencebilleder

Hvis din valgte producent ikke tilbyder designtjenester, kan du finde freelance designere eller bruge 3D-modelleringsværktøjer.

Har du et unikt produkt, der endnu ikke er patent på, bør du kraftigt overveje en NDA. På den måde sikrer du dine idéer og rettigheder bedst muligt.

4. Bestil prøver, og sammenlign leverandører

Bestil prøver fra dine bedste kandidater. Dette er afgørende for at vurdere kvalitet og egnethed.

Når du modtager prøverne:

  • Kontroller kvaliteten grundigt
  • Test produktet selv
  • Få feedback fra potentielle kunder

Sammenlign prøverne baseret på kvalitet, pris og leveringstid. Overvej også leverandørens kommunikation og samarbejdsvillighed.

5. Forhandl med potentielle producenter

Efter at have evalueret prøverne er det tid til at forhandle. Vigtige punkter at diskutere:

  • Pris pr. enhed
  • Mindste ordremængde
  • Betalingsbetingelser
  • Leveringstider
  • Kvalitetsgarantier

Vær åben for kompromiser, men sørg for, at aftalen passer til dine behov og budget. Du bør også kigge lidt ud i fremtiden. 

Vil producenten kunne vokse med dig, eller er det primært lige nu, det er det bedste valg – hvis ikke, skal du igennem møllen igen i jagten på en ny producent.

Tips og hjælp til forhandlinger

Det kan være svært for mange at skulle forhandle priser og betingelser. Vi har lavet et blogindlæg, hvor vi introducerer dig for teknikker, du kan bruge til at opnå en succesfuld forhandling. Se dem her.

6. Afgiv din ordre

Når du har valgt en producent og forhandlet vilkårene, er det tid til at afgive din ordre. Sørg for at:

  • Gennemgå kontrakten omhyggeligt
  • Bekræft alle detaljer skriftligt
  • Afklar eventuelle uklarheder

Overvej at starte med en mindre ordre for at teste processen og minimere risici. Det er altid en god idé – uanset om du tidligere har testet og sammenlignet fx levering og processer.

Husk at opretholde god kommunikation med din producent gennem hele processen. Regelmæssig kontakt kan hjælpe med at forhindre misforståelser og sikre et vellykket samarbejde.

Husk, at der gælder andre regler for B2B end for B2C. Det betyder blandt andet, at der er meget større aftalefrihed, hvilket gør det endnu mere vigtigt at læse kontrakten igennem. Står der alt det, I har aftalt – og hvad nu, hvis tingene går skævt? Få alt ned på skrift.

Der er også forskel på en købsaftale og en samarbejdsaftale.

Regler for erhvervsdrivende ved køb og salg i Danmark

Det er købelovens regler, der gælder, hvis andet ikke er nævnt i kontrakten. Derfor er det vigtigt at kende indholdet i denne samt sørge for, at kontrakten nævner alle de ting, I har aftalt. Læs mere.

Vurdering af omkostninger kontra kvalitet

En person, der sammenligner skalaer med omkostninger på den ene side og kvalitet på den anden, omgivet af forskellige produktions- og leverandørmuligheder

Det kommer sikkert ikke som et chok for dig, at kvalitet koster. Derfor har kvaliteten af materialerne selvfølgelig også stor indflydelse – både når du skal vælge en leverandør, og når du skal prisfastsætte din produkter.

Kvalitetens indflydelse på prissætning

Valg af materialer påvirker direkte produktets pris. Høj kvalitet koster mere, men kan øge produktets værdi. Overvej nøje fordele og ulemper:

  • Dyrere materialer kræver større startinvestering 
  • Kvalitetsmaterialer kan retfærdiggøre højere salgspriser
  • Længere tid før omkostninger tjenes ind

Hvad forventer forbrugerne? Det er næsten den sikre vej til dårlige anmeldelser, hvis du forsøger at selve et kvalitetsprodukt, der så er lavet af materialer af knap så høj kvalitet. Det har også stor indflydelse på din marketingstrategi.

Som minimum skal din pris dække kostprisen – medmindre du er ude på at starte en priskrig med dine konkurrenter for fx at erobre markedsandele. Men hvor meget du skal lægge oveni afhænger af flere ting. Især dine kunders købsadfærd spiller en vigtig rolle.

Afvejning af besparelser og produktholdbarhed

Find balancen mellem pris og holdbarhed:

  • Mindre holdbare produkter: Lavere pris, potentielt gentagne køb 
  • Holdbare produkter: Højere pris, længere levetid

Undersøg din målgruppes præferencer. Nogle foretrækker billige, kortvarige varer, mens andre værdsætter langvarige investeringer. 

Ovenstående har du forhåbentlig undersøgt og klarlagt i din forretningsplan. Hvis ikke, bør du overveje, om du er klar til at lede efter producenter, eller om du skal gå et skridt eller to tilbage i processen.

Identifikation af skjulte produktionsomkostninger

Vær opmærksom på ekstra udgifter ud over den første pris:

  • Internationale forsendelser og told
  • Valutakursudsving 
  • Kvalitetskontrol 
  • Omkostninger ved fejl og omarbejde 
  • Specialværktøj til produktion

Planlæg omhyggeligt for at undgå overraskelser. Tag højde for disse faktorer i din prissætning og forretningsmodel. Du bør især være opmærksom på potentielle variable omkostninger, da de kan svinge meget – og det gælder ikke kun i produktionen.

Skal du importørregistreres?

Hvis du importerer varer fra lande uden for EU, skal du have en importregistrering. Du skal blandt andet stille sikkerhed for den told, der kan pålægges dine varer. Læs mere her.

Fremadrettet samarbejde med dine leverandører

At opbygge stærke relationer med dine leverandører er afgørende for din virksomheds succes. Fokuser på at finde pålidelige partnere, der lever op til dine kvalitetsstandarder. Vær tålmodig i din søgning – den rette leverandør er derude.

Overvej forskellige emballage- og forsendelsesmuligheder for at optimere din logistik. Undersøg forskellige distributionskanaler for at reducere omkostninger og forbedre leveringstider. 

Husk at forhandling er vigtig – arbejd på at opnå de bedste betingelser for din supply chain management. Det sikrer nemlig også de bedste vilkår for både dig og dine kunder.

Vær åben for feedback og forbedringsmuligheder i samarbejdet med dine leverandører. En gensidig indsats for at styrke partnerskabet kan føre til bedre resultater for begge parter.

Oftest stillede spørgsmål

Produktion er processen med at omdanne råmaterialer til færdige produkter ved hjælp af værktøjer, arbejdskraft og maskiner. Det er en industriel proces, der muliggør masseproduktion af varer gennem avancerede teknologier og samleprocesser.

Der er flere forskellige produktionstyper:

  • 3D-printning 
  • Gentagende produktion 
  • Diskret produktion 
  • Værkstedsproduktion 
  • Kontinuerlig proces 
  • Batchproces

Ovenstående er ikke en udtømmende liste.

Tøjindustrien er et godt eksempel på forskellige produktionsprocesser. En typisk tøjproducents proces kan omfatte:

  1. Modtagelse og afslapning af stof
  2. Udformning af skabeloner
  3. Udlægning
  4. Markering
  5. Skæring
  6. Tryk
  7. Syning
  8. Kvalitetskontrol

Der kan selvfølgelig være mange forskellige processer og forløb – især inden for forskellige brancher. 

Du kan finde producenter gennem forskellige kanaler:

  • Alibaba 
  • Gratis online kataloger 
  • Google, Bing og andre søgemaskiner 
  • Anbefalinger fra branchekontakter 
  • NACE-koder

Messer og netværk er også gode alternativer til at finde din næste producent.

Send en e-mail til de producenter, du har udvalgt. Nogle leverandører tilbyder også online kontaktformularer. Hold din indledende kommunikation klar, kortfattet og fokuseret på dine specifikke behov.

Det er svært at sige, hvornår en producent er pålidelig eller ej. Det vil meget afhænge af den enkelte situation. Nedenstående er eksempler på ting, der bør være i orden.

  • Se efter stavefejl på deres hjemmeside og i kommunikationen generelt 
  • Bekræft, at virksomheden er korrekt registreret i offentlige registre
  • Verificer deres registrerede adresse 
  • Find, og bekræft deres telefonnummer 
  • Bed om referencer fra nuværende eller tidligere kunder 
  • Søg efter online anmeldelser og udtalelser 
  • Tjek deres tilstedeværelse på sociale medier 

Som tommelfingerregel kan du også sige, at hvis de ikke overholder frister og aftaler, før I har skrevet under på en aftale, hvorfor skulle de så gøre det efterfølgende? 

Og husk mavefornemmelsen. Hvis den ikke er god, er der sandsynligvis en grund til det. Her bør du være endnu mere grundig i din research, inden du skriver under på noget.

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Avatar til AI
AI Dinero
Indholdet er skrevet af AI. Indholdet i vores inspirationsunivers har robotterne stået for - men vi har selvfølgelig også haft et par menneskeøjne til at kigge den over skulderen, så den ikke er ved at lære dig at skabe det næste Skynet.

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram