Udgivet 22/04/2025
Læsetid: 14 min.

Pris for at starte virksomhed: Se alle omkostninger og gebyrer i 2025

At starte en virksomhed behøver ikke at være en dyr affære. Mange succesfulde iværksættere begynder deres rejse med en beskeden opsparing og en god idé. Du kan faktisk etablere flere forretningsmodeller med minimale opstartomkostninger.

Avatar til AI
Skrevet af AI

Det er dog vigtigt at have styr på økonomien fra begyndelsen. Mangel på kapital er en af de mest almindelige årsager til, at nystartede virksomheder må lukke inden for det første år. En grundig planlægning af udgifter og en realistisk forståelse af de nødvendige investeringer kan være forskellen mellem succes og fiasko.

Vigtige punkter

  • Succesfuld virksomhedsstart kræver omhyggelig økonomisk planlægning og budgettering
  • Flere forretningsmodeller kan startes med begrænsede økonomiske midler
  • Korrekt kapitalstyring er afgørende for virksomhedens overlevelse i opstartsfasen

Hvad koster det at starte en virksomhed?

Lad os lige slå fast, at der kan være stor forskel på, hvad det koster at starte en virksomhed. Fx kan en konsulent starte en virksomhed med en computer og en hjemmeside, mens der for andre vil være betragtelig større udgifter.

Det er derfor, det er vigtigt at lave et realistisk budget, så du ikke mangler penge, når du skal til at trykke på speederen. Tallene i indlægget kan du bruge som tommelfingerregel, mens de forskellige tips og anbefalinger gælder alle virksomheder. 

Et rodet skrivebord med en bærbar computer, en lommeregner og papirer. En bunke mønter og et dollarsymbol symboliserer den finansielle investering, der er nødvendig for at starte en virksomhed.

1. Produktomkostninger

Produktrelaterede udgifter udgør den største del af et startbudget med omkring 30% af de samlede omkostninger i det første år. Dette inkluderer råvarer, varelager og produktion.

Når du starter en virksomhed, skal du være forberedt på betydelige investeringer i varetest og håndtering af defekte varer.

Disse omkostninger er ofte svære at reducere, særligt for nystartede virksomheder.

2. Driftsomkostninger

Din virksomheds driftsomkostninger omfatter både opstartsudgifter og løbende udgifter. Dette udgør cirka 10% af det samlede budget.

Typiske driftsomkostninger inkluderer:

Jo større virksomheden bliver, jo større bliver dine driftsomkostninger som regel også. Derfor kan det være en god idé at tænke i trin eller etaper, når du kigger på disse.

3. Webshop-omkostninger

En hjemmeside med online shop koster mindre end mange tror. De fleste bruger kun 9% af deres budget på deres webshop.

Din webshop kan omfatte:

Selvom det efterhånden er en kliche, så koster det penge at tjene penge. Der kan være penge at spare på designet ved at bruge en skabelon, men det kan også hurtigt begrænse dine muligheder for at skræddersy din webshop til dine og kundernes behov.

Sådan gør du med webshop og Dinero

Det skal være nemt at bogføre og holde styr på regnskabet. Hvis du bruger Dinero, kan du automatisere det meste, så du i stedet kan fokusere på webshoppen og dine kunder. Læs mere.

4. Forsendelsesomkostninger

Transport af varer til dine kunder udgør omkring 9% af de årlige udgifter.

Vigtige forsendelsesomkostninger:

  • Emballage
  • Fragtetiketter
  • Forsendelsesforsikring
  • Returhåndtering

Her bør du også overveje, om du vil tilbyde fri fragt over en vis grænse, skal der være gratis returnering, koster det et gebyr at gensende en pakke (som en kunde ikke har leveret) og så videre. 

God og effektiv fragthåndtering kan nemlig være gode USP’er, der får kunderne til at vælge lige præcis dig.

5. Fysiske butiksomkostninger

En virksomhed bruger i gennemsnit 11% på fysiske salgskanaler i det første år.

Omkostninger kan variere mellem:

  • Messestand og markeder
  • Kontorleje
  • Butikslokale
  • Transportudgifter
  • Lageromkostninger

Her vil der selvfølgelig være forskel på, om du er en webshop med lager (som kan outsources), eller om du har en større fysisk butik. Det kan også være, du kører ren dropshipping eller noget helt fjerde. Det er dog vigtigt at have med i budgettet.

Fradrag for hjemmekontor

Det er muligt at få fradrag, hvis du bruger dele af din private bolig som kontor til din virksomhed. Der gælder dog strenge regler, som det er de færreste, der opfylder. Læs mere.

6. Personaleomkostninger

Som enkeltmandsvirksomhed kan du spare betydeligt på personaleomkostninger. Virksomheder med ansatte bruger cirka 19% af deres budget på personale.

Hvad koster det at ansætte en ny medarbejder? Det kan du blive meget klogere på via linket. Her hjælper vi dig med at få et overblik over omkostninger og regler, du skal overholde, hvis du overvejer at ansætte en medarbejder.

Personaleudgifter omfatter:

Det er særligt vigtigt for mindre eller nystartede virksomheder at finde den rigtige medarbejder i første hug. Vi har samlet tips og tricks til den gode jobsamtale, så du helt skarp på, hvordan du finder den bedst kvalificerede kandidat.

Hent gratis ansættelseskontrakt

Der er krav og regler til, hvad en ansættelseskontrakt skal indeholde. Vi har samlet det hele i en simpel skabelon, der er nem at udfylde, så du ikke skal bruge for meget tid på formalia og administration. Hent den her.

7. Markedsføringsomkostninger

Din markedsføringsbudget bør ligge mellem 7-12% af omsætningen for en nystartet B2C-virksomhed.

Centrale markedsføringsudgifter:

  • Logo og visuel identitet
  • Online annoncering (fx Facebook-annoncering)
  • Sociale medier
  • Trykte materialer
  • Content marketing

Et startbudget på omkring 280.000 kr. er almindeligt for det første år. Dette varierer dog betydeligt afhængigt af din virksomhedstype og branche.

Vigtige faktorer, der påvirker dit budget:

En person, der står foran et tomt lærred, omgivet af spredte kunstmaterialer og et lys, der skinner ned fra oven.

Sådan beregner du dine opstartsomkostninger

At starte en virksomhed kræver omhyggelig økonomisk planlægning. Du skal skelne mellem forskellige typer af udgifter for at lave et realistisk etableringsbudget.

Start med at opdele dine udgifter i essentielle og valgfrie omkostninger. Fokuser på de grundlæggende behov først – du kan altid tilføje ekstra services senere. De fleste af dine udgifter vil være direkte omkostninger.

Kategoriser dine udgifter i engangsomkostninger og løbende omkostninger. Patenter og juridisk bistand betales én gang, mens husleje og lønninger er tilbagevendende.

Typiske udgiftsfordelinger i første år:

  • Drift: 10-15%
  • Produkt: 28-36%
  • Forsendelse: 8-12%
  • Online: 9-10%
  • Marketing: 7-12%
  • Personale: 14-30%

Faste omkostninger som husleje og forsikringer forbliver stabile. Variable omkostninger som produktion og materialer svinger med efterspørgslen.

Din forretningsplan bør indeholde et etableringsbudget, der dækker de første 18-24 måneder. Det giver dig tid til at etablere din virksomhed ordentligt.

Vigtige fokusområder for din startkapital:

  • Registrering og tilladelser
  • Produktudvikling
  • Lager og udstyr
  • Markedsføring
  • Driftskapital

Det er normalt at geninvestere al omsætning i virksomheden det første år. Som iværksætter må du være forberedt på at vente med at udbetale løn til dig selv.

Test og tilpas din forretningsmodel løbende. Brug dine erfaringer til at justere budgettet efter markedets behov og konkurrencesituationen – du kan med fordel lave en markedsanalyse med jævne mellemrum..

Din likviditetsplan skal være realistisk. Afsæt en økonomisk buffer til uforudsete udgifter og muligheder i markedet.

Nedenfor kan du se eksempler på basisudgifter for de fleste virksomheder.

UdgiftstypeBeskrivelse
HjemmesideDomæne og hosting
TilladelserCVR og certifikater
MarketingAnnoncer og branding
UdstyrArbejdsredskaber
ForsikringErhvervsforsikring
RegnskabBogføringssystem

Bogfør udgifter fra før start af virksomhed

Du kan i flere tilfælde bogføre udgifter, du har haft, før du startede virksomheden. De skal være til brug i virksomheden, og det skal ske hurtigst muligt. Sådan gør du.

Sådan skaffer du penge til at starte en virksomhed

Der findes utallige måder at skaffe kapital til opstart af virksomhed. Vi har listet de typiske, som du kan blive inspireret af.

En detaljeret finansiel plan er afgørende før du vælger finansieringsmetode. Du bør nøje overveje, hvor meget kapital du behøver, og hvordan pengene skal bruges. Husk, at der også er finansieringsomkostninger.

Tænk på startomkostninger som en investering i din virksomheds fremtid. Med den rette planlægning kan du skabe et solidt økonomisk fundament for din virksomhed.

Personlig opsparing

Din personlige opsparing er ofte den nemmeste vej til at finansiere din nye virksomhed. To ud af tre iværksættere bruger deres egne penge til at komme i gang. Brug af egne midler giver dig fuld kontrol over din virksomhed.

Din opsparing kan komme fra tidligere job, salg af ejendom eller andre indtægtskilder. Det er klogt at have en økonomisk buffer til uforudsete udgifter.

Støtte fra venner og familie

Din familie og vennekreds kan være en værdifuld finansieringskilde. Cirka 23% af nye virksomhedsejere får økonomisk hjælp fra deres nærmeste.

Det kan både være i form af direkte lån (husk gældsbrev) samt hjælp til ting i det daglige og rabatter.

Privatlån

Et personligt lån fra banken kan hjælpe dig med at komme i gang. Du skal være opmærksom på, at du hæfter personligt for lånet.

Vær sikker på, at du har en solid forretningsplan, når du ansøger. Din bank vil gerne se, hvordan du planlægger at tjene penge og tilbagebetale lånet. Det er blot endnu en grund til at lave en forretningsplan.

Handelsfinansiering

Med handelsfinansiering betaler du lånet tilbage gennem en procentdel af dit fremtidige salg. Det giver fleksibilitet i tilbagebetalingen.

Betalingerne justeres automatisk efter din omsætning. Du beholder fuld kontrol over din virksomhed.

Crowdfunding

Crowdfunding lader dig indsamle penge fra mange små investorer. Populære platforme inkluderer:

Processen kræver grundig planlægning og kan tage flere måneder. Equity crowdfunding er en ny mulighed for mindre ApS at sælge dele af deres virksomhed til mindre investorer. Det kan være en mulighed i opstarten for at få råd til produkter, markedsføringsfremstød osv.

Venturekapital

Venturekapital kan være en mulighed hvis:

  • Du har et unikt produkt
  • Du ønsker hurtig vækst
  • Du er villig til at afgive ejerandele

Dette valg medfører:

  • Omfattende dokumentation
  • Høje vækstmål
  • Adgang til ekspertrådgivning

Der er både fordele og ulemper ved venturekapital. Det er en god måde at få store beløb på, men det kræver også, at du afgiver ejerandele, og du forpligter dig samtidig til at nå forskellige mål.

Erhvervskreditkort

Et erhvervskreditkort kan dække:

  • Indkøb af udstyr
  • Kontorartikler
  • Løbende udgifter

Fordele:

  • Bonus på køb
  • Fleksibel kredit
  • Nemt at administrere

Ulemper:

  • Høje renter
  • Risiko for gæld

Denne løsning bør være sidste udvej, hvis det er manglende kapital, der gør, at du overvejer et erhvervskreditkort. Det er en god løsning for virksomheder, der løbende kan betale forbruget af – men det bliver også hurtigt meget dyrt, hvis du ikke kan.

Oftest stillede spørgsmål

Du kan starte flere typer virksomheder med minimal investering. Fx kan du begynde med dropshipping, digitale produkter eller print-on-demand. Disse modeller kræver ikke lager.

Hjemmebaserede virksomheder er ideelle, da du sparer på faste udgifter.

De fleste virksomheder investerer omkring 275.000 kr i deres første år. Det varierer betydeligt baseret på branchen og forretningsmodellen.

Med et gennemarbejdet og grundigt budget kan du få et rimelig præcist overblik over, hvad det koster at starte en virksomhed i dit specifikke tilfælde. Der er nemlig mange ting at forholde sig til, før du kan få et mere dækkende og præcist svar.

Startkapitalen afhænger af din virksomhedstype. Som minimum bør du have 2.000-7.000 kr til:

  • Webside
  • Grundlæggende markedsføring
  • Basale forretningsforsyninger

AI-værktøjer kan hjælpe med at bringe budgettet en del ned, men det vil ofte være en god idé også at få hjælp af en erfaren rådgiver til de mere avancerede ting.

Det er meget forskelligt, hvad det koster at drive virksomhed. Nogle brancher har større faste udgifter end andre, mens andre omvendt har større variable udgifter. 

Hvis du laver et gennemarbejdet budget, kan du få et mere klart svar på, hvad det koster at drive en virksomhed.

Faste udgifter:

  • Husleje
  • Forsyning
  • Løn

Variable udgifter:

  • Lager
  • Materialer
  • Markedsføring

Du kan starte disse virksomheder for under 7.000 kr:

  • Hundeluftning
  • Social media management
  • Dropshipping
  • Webdesign
  • Online butik

Jo lavere dine omkostninger er, jo mindre beløb har du brug for til at starte en virksomhed.

Med 35.000 kr. kan du starte servicebaserede virksomheder som:

  • Vinduespudsning
  • Højtryksrensning
  • E-handel
  • Konsulentvirksomhed

Det behøver ikke være dyrt at starte en virksomhed. Husk dog altid at lave et budget, så du har et overblik over dine forventede udgifter – og dermed også, hvad du skal have som minimum af indtjening.

Basale udgifter:

Udgiftstype Beskrivelse
Hjemmeside Domæne og hosting
Tilladelser CVR og certifikater
Marketing Annoncer og branding
Udstyr Arbejdsredskaber
Forsikring Erhvervsforsikring
Regnskab Bogføringssystem

 

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Avatar til AI
AI Dinero
Indholdet er skrevet af AI. Indholdet i vores inspirationsunivers har robotterne stået for - men vi har selvfølgelig også haft et par menneskeøjne til at kigge den over skulderen, så den ikke er ved at lære dig at skabe det næste Skynet.

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram