Udgivet 25/11/2019

Den komplette regnskabsguide

Portræt af Nicklas Aabech
Skrevet af Nicklas Aabech
Læsetid: 2 min.

Er du i tvivl om, hvordan man bogfører markedsføringsudgifter, eller lyder debet og kredit som en by i Rusland? Så er du landet det rette sted! Vi har skrevet en fuldkommen regnskabsguide med alt, hvad der er værd at vide om regnskab.

Som iværksætter er der mange ting at holde styr på – og det kan i sig selv kræve kræfter. Ja, nogle af disciplinerne føles måske snarere som en belastning end som en sjov læringsproces.

For mange nystartede virksomhedsejere kan regnskab og bogføring være en uoverkommelig opgave, der er fyldt med kaos og panik. For hvor befinder kvitteringerne sig, og hvordan bogfører man fx en forretningsmiddag?

Det er her, denne regnskabsguide kommer ind i billedet. Vi kender det nemlig selv, og af samme grund guider vi dig fra start til slut, så du fx lærer, hvordan du sender fakturaer, indberetter moms og alle de andre ting, du ikke behøver forsøge at blive hundredemetermester i på egen hånd. 

Modtag guiden direkte i din indbakke

Faktura

Bliv klogere på hvilke regler, der gælder, når du skal til at sende din første faktura til en kunde, så du husker at få alle de vigtige elementer med.

I det første kapitel skal vi se nærmere på er fakturering og fakturaer. Fakturaer er essentielle for, at du kan tjene penge på din iværksættervirksomhed. Uden fakturaer – ingen indtjening.

Heldigvis skal din fakturaskabelon kun opsættes én gang, og det kan være en helt overvældende følelse at sende din første rigtige faktura til en kunde. Når skabelonen er opsat og fuldkommen, skal du bare tilpasse den til nye kunder, så oplysningerne stemmer alle steder.

I kapitlet får du information om følgende:

Hvad er en faktura

En faktura er et dokument, der viser, hvad der er solgt, hvor meget, hvornår, af/til hvem, hvad det koster, og hvilken moms der er opkrævet.

Der findes nogle lovkrav til, hvad en faktura skal indeholde.

Hvad skal en faktura indeholde?

Dato
Det er vigtigt, at faktura- og udstedelsesdato er den samme. Det vil sige, at datoen på fakturaen skal være samme dato, du sender fakturaen til din kunde.

Fakturanummer
Du skal huske at skrive nummer på dine fakturaer – eksempelvis fakturanummer 3. Nummeret skal være stigende og skifte, hver gang du sender en faktura til en kunde. Der er ingen regler om, at nummeret skal starte ved et.

Info om sælger
Du skal give information om din virksomhed på din faktura; både virksomhedens CVR-nr. eller SE-nr., navnet på din virksomhed og din virksomhedsadresse. Dit personlige navn behøver du dog ikke have på dokumentet.

Info om køber
Du skal som udgangspunkt angive, hvilken kunde der er tale om. Navnet på kundens virksomhed skal tydeligt fremgå af fakturaen. Der findes dog undtagelser for kasseboner og forenklede fakturaer, men du er altid på den sikre side, hvis du skriver navn og adresse på.

Varen, mængde, pris og moms
For at undgå tvivl, skal den eller de pågældende varer fremgå tydeligt på din faktura. Modtageren skal desuden nemt kunne afkode, hvor stor en mængde der er tale om – eksempelvis antallet af bukser. Sidst men ikke mindst skal prisen være tydelig på fakturaen. 

Alt afhængigt af, hvilket land du befinder dig i, skal du oplyse landets momssats. Momssatsen i Danmark er på 25%, og den skal fremgå tydeligt på fakturaen. Vær opmærksom på, at der kan være undtagelser ved salg i EU og uden for EU.

Se, hvordan du laver en faktura i Dinero

Bogføring

Er bogføring noget, du selv kan klare, eller har du behov for assistance i form af en bogholder? Vi mener, at du sagtens selv kan ordne sagerne.

Bogføring er en nødvendighed, når du driver virksomhed. Det skyldes ikke kun lovgivningen, som kræver, at du skal gøre det. Korrekt bogføring er i høj grad også med til at sørge for, at du kan træffe gode økonomiske beslutninger – og det indebærer bl.a. bogføring af kvitteringer, regninger og fakturaer m.m.

Vi har opsat vores regnskabsguide, så du efter endt læsning selv bliver i stand til at:

Det er vigtigt, at du ved og forstår, hvordan du bogfører dine bilag. Gør du ikke det, bliver dit årsregnskab et helvede at komme igennem. Men bare rolig: Det behøver ikke være svært. 

Hvad er bogføring

Vi har tidligere skrevet en artikel, der forklarer, hvad bogføring er for en størrelse: I korte træk er bogføring at indtaste bilag, fx fakturaer og kvitteringer, i dit regnskab. Hver gang du enten køber eller sælger noget, skal dine bilag bogføres for senere at få regnskabet til at gå op.

Er du eksempelvis på restaurant til en forretningsmiddag, er det vigtigt, at du beholder kvitteringen, så du senere kan “bevise”, hvad pengene blev brugt til. Det er specielt vigtigt, når du ønsker at trække relevante og korrekte udgifter i regnskabet fra og ved den månedlige/kvartalsvise/halvårlige momsindberetning.

Husk bogføringsloven

Alle skal overholde bogføringsloven, som indeholder flere forskellige regler og krav. Alle virksomheder skal dog bogføre bilag såsom regninger og fakturaer – det er lovpligtigt. 

Bilag skal desuden opbevares til dit regnskab. Af samme grund har Dinero udarbejdet funktionen “Bilag i skyen”, hvor du kan uploade billeder af de krøllede kvitteringer til en server, så du slipper for at gemme dem.

Dine forskellige bilag skal kunne dokumenteres i op til fem år, hvis der kommer nogen og vil tjekke regnskabet igennem. Det er vigtigt at have styr på reglerne og regnskabet. Hvis du ikke har det, risikerer du en bødestraf, som kan være en stor negativ post i regnskabet. Fejl i årsrapporten kan i yderste tilfælde betyde tvangsopløsning af virksomheden. Det lyder farligt og kompliceret, men du kommer rigtig langt med et godt regnskabsprogram og sund fornuft.

Bogfør kontinuerligt

Vi anbefaler, at du bogfører løbende, så det ikke ender med, at momsindberetningen kommer til at foregå kaotisk. 

Nogle glemmer, hvad selve formålet med deres køb var, og det kan forvirre ved indberetning – for hvad var det nu lige, der gjorde, at du 23. juni købte en kop kaffe ude i byen i stedet for at lave en kop på kontoret. Det kan være, at du var på vej til møde, at kaffemaskinen på kontoret gået i stykker eller noget tredje. Hvis man ikke får bogført relativt hurtigt, forsvinder det for de fleste af os fra hukommelsen. 

Benyt en revisor eller økonomiansvarlig

Langt de fleste erhvervsdrivende kan sagtens klare sig med de værktøjer, der er til rådighed i dag. Det kræver dog, at man er villig til at investere tid i at forstå og lave regnskab. Alternativt er at betale en revisor/bogholder eller lade Dinero Total klare bogføringen.

Regnskabsprogram

Er økonomien ikke til den ekstra (store) udgift til en revisor? Så brug et regnskabsprogram, der kan hjælpe dig godt på vej. 

Dinero har fx dygtig og kompetent bogføringssupport, der står klar til at hjælpe dig året rundt 8-23. Du har også altid et løbende overblik over din økonomi – hvor der nemt kan gå uger mellem regnskabet bogføres hos en revisor.

Moms

Når du læser vores kapitel om moms, ved vi, at du bliver klædt godt på til selv at kunne håndtere det i fremtiden. Rigtig god fornøjelse.

Moms kan give iværksættere mange grå hår i hovedet, men det kan du let undgå ved at læse med her.


Moms er en afgift, der bliver lagt til produkter, der enten købes eller sælges i Danmark. Det er mest normalt, at man støder på den procentsats, der hedder 25 procent. Satsen er den samme, uanset om vi taler købs- eller salgsmoms – som vi kommer nærmere ind på senere.

Men lad os først og fremmest slå fast, hvad moms i grunden er for noget.

Hvad er moms?

Moms er et tillæg, der bliver lagt til produkter, der enten købes eller sælges i Danmark. Det er mest normalt, at man støder på den procentsats, der hedder 25 procent. 
Der er dog en stor forskel på, om vi taler om købs- eller salgsmoms. Mere om det senere.

Når du er momsregistreret, skal du også indberette din moms; enten halvårligt, kvartalsvis eller månedligt. Alt efter omsætning bliver du og din virksomhed placeret i en af de nævnte kategorier:

  • omsætter din virksomhed for under fem millioner om året, skal du indberette halvårligt.
  • omsætter din virksomhed mellem fem og 50 millioner på et år, skal indberetningen ske kvartalsvis.
  • omsætter din virksomhed for over 50 millioner årligt, skal du indberette din moms hver måned.

Momsregistrering

Det er ikke alle virksomheder, der skal momsregistreres.

Virksomheder, der forventer at omsætte for under 50.000 kroner om året, kan vælge ikke at lade sig momsregistrere. Det betyder samtidig også, at de ydelser og/eller varer, de sælger, ikke skal have lagt 25 procent oven i salgsprisen.

Der er visse brancher, som er fuldstændigt fritaget fra moms uanset omsætning. Det gælder bl.a. sundhedssektoren og virksomheder, som arbejder med undervisning – de skal dog afregne lønsumsafgift i stedet for moms.

Om det er en god idé ikke at lade sig momsregistrere, lader vi være op til den enkelte selv  at beslutte. Det er dog ikke altid noget, du selv vælger. Du skal nemlig momsregistreres, hvis du rammer en omsætning på 50.000 kr. inden for 12 måneder, hvis du handler med momspligtige varer og ydelser. 

Hvis du først momsregistrerer dig, når du har tjent over 50.000 kroner, skal du betale moms af hele beløbet, du har omsat for. Det er fx 10.000 kroner, hvis du har omsat for 50.001 krone.

Købs- og salgsmoms

Vi har tidligere nævnt i regnskabsguiden, at der er forskel på, hvordan du beregner købsmoms og salgsmoms, Det forklarer vi nu.

Har du en vare, der koster 800 kroner, skal du lægge 25 procent oveni prisen. Det giver inklusiv moms en endelig salgspris på 1.000 kroner 

Vil du i stedet finde ud af, hvor stor en del momsen udgør af salgsprisen, skal du regne modsat. I stedet for at fratrække 25 procent skal du trække 20 procent fra salgsprisen. 

Salgsprisen inklusiv moms er 1.000 kroner. Nu trækkes der 20 procent fra, og prisen eksklusiv moms lander på 800 kroner

Helt simpelt betyder det, at når du ligger moms til, skal du gange med 1,25. Når du vil finde beløbet uden moms, deler du beløbet med 1,25.

Dansk moms vs. udenlandsk moms

Der er stor forskel på, hvor du sælger eller køber varer i verden. I Danmark har vi som bekendt 25 procent moms, men sådan forholder det sig ikke alle steder. 

Handler du med udlandet, skal du have en faktura uden moms jf. reglerne om omvendt betalingspligt i EU og momsfritaget handel med lande uden for EU. Det gælder kun som virksomhed, og du skal huske at være importørregistreret, hvis du køber ting inden for EU.

Vær i øvrigt obs. på, at du ikke kan få fradrag for udenlandsk moms.

En tommelfingerregel herfra lyder derfor: Hav styr på momsen for at undgå et kedeligt opkald eller brev fra en medarbejder hos Skat. 

Indberetning

Lad os antage, at du har fuldstændig styr på din indberetning, og at alt kører på skinner. Så er du good to go. Men hvis du ikke får indberettet din moms i tide, ender du med at få bøder.

Fradragsregler

Det er ikke alting, du som virksomhedsejer kan få fradrag på moms for. I visse tilfælde kan du få et delvist fradrag. Hvis du spiser en burger på vej hjem i arbejdstiden, får du fx kun 25 procent fradrag.

Når du bruger Dinero som regnskabsprogram, fremgår det automatisk, når du vælger en udgift som eksempelvis blomster. Det skyldes vores funktion, bogføringsassistenten, som giver dig et nemt og enkelt overblik over de valgmuligheder, du har. Fx ved bogføringsassistenten en hel del om, hvilken konto du skal benytte, og hvilket fradrag, der er korrekt. På den måde undgår du en masse bøvl med Skat.

Et andet tænkt eksempel kunne fx være, at du køber et produkt, som du også forventer at bruge privat. I så fald skal du selv skønne, hvor stor en del af tiden, du bruger produktet privat. Denne procent fraregner du købsprisen, for til sidst at trække momsen fra den tilbageværende sum. 


Regnestykket kunne sådan ud:

Du køber en vare til 6.000 kr. 
6.000 * 0,20 = 1.200

De 1.200 kr. er din købsmoms.

Du forventer at bruge din vare ca. 40 procent af tiden.
40 procent af 1.200 kr. = 480 kr. 

Til sidst skal du trække den private del fra købsmomsen:
1.200 – 480 = 720.

Det tilbageværende beløb er det, du har i fradrag.

Årsrapport

En gang om året skal du, som navnet antyder det, udarbejde en rapport over virksomhedens regnskab. Alt afhængig af virksomhedstype gælder forskellige regler.

Virksomhedens årsrapport kan føles som en svær nød at knække, fordi der er så mange snørklede variabler at holde øje med.

Af samme grund kan det for de fleste iværksættere være svært at overskue regnskabet uden at få hjælp udefra.

Ifølge årsregnskabsloven er det ikke et krav, at du udarbejder og indsender din årsrapport hvis du har en personligt ejet virksomhed. 

I stedet udfylder du de relevante oplysninger i den personlige udvidede selvangivelse, som bekendt har skiftet navn til ‘Oplysningsskemaet’.

Er virksomheden et selskab (IVS, ApS eller A/S), er det omvendt lovpligtigt at få udarbejdet årsrapporten og få tilføjet til rapporten. I bund og grund handler det om, at du som virksomhedsejer ikke hæfter personligt for eventuel gæld i et selskab, som du eksempelvis gør, hvis virksomheden er ejet personligt. 

Årsrapporten fungerer som en form for dokumentation for selskabets økonomi. 

Rapporten tjekkes ofte af samarbejdspartnere, før de fx vælger at indgå en handel med dig. Det er aldrig sjovt at handle med en virksomhed, hvor økonomien ikke ser ud til at være sund, og selvom virksomheden er i stand til at betale, så syner virksomheden måske ikke likvid, hvis regnskabet ser negativt ud. 

Også din bank kan ønske at se på rapporten. Går du med tanker om at ansøge banken om et lån, skal din årsrapport være udarbejdet ned til mindste detalje. Har banken ikke et solidt fundament at vurdere din ansøgning på, vil de med al sandsynlig bede dig om at få tingene på plads. Som långiver tager de jo en vis risiko.

Investorer kigger også grundigt på din virksomheds økonomi, før de træffer den endelige beslutning om en investering. Præcis som med banken tager investorer en risiko ved at spytte penge i din gode idé. 

Men hvad skal sådan en rapport så indeholde? 

Som minimum skal årsrapporten indeholde:

Dit årsregnskab skal kort og godt bestå af din statusopgørelse, hvor passiver og aktiver fremgår, og din resultatopgørelse, der viser en klar oversigt over brugen af virksomhedens midler.

Inden afsnittet her er ovre, vil vi lige minde dig om en ekstra detalje:

Husk at undersøge, om du har revisionspligt – altså pligt til, at en revisor gennemgår dit regnskab for at tjekke, at det er udarbejdet korrekt. 

Fristen for indsendelse af en årsrapport er typisk seks måneder efter regnskabsåret slutter. Det betyder, at fristen er 30. juni, hvis dit regnskabsår løber fra d. 1. januar til 31. december. 

Skat

Skat er ikke bare skat. I stedet for at vade rundt i blinde kan du læse vores kapitel omkring emnet for at få styr på alle reglerne.

Skat er en kompliceret størrelse, der er vigtig at have styr på. Det kan være en vanskelig opgave at overskue, men selvom det er besværligt, er det ikke mindre essentielt at have styr på. Får du ikke fuld kontrol, kan det ende med dagbøder, som laver ravage i din virksomheds økonomi.

I denne regnskabsguide forsøger vi at gøre skat så nemt at forstå som overhovedet muligt. 

Denne type skat skal du betale

Uanset hvilken virksomhedstype du har, eller om du er privatperson uden virksomhed, skal du betale skat. Man skelner dog mellem virksomhedstyper, når man kigger på, hvordan og hvor meget skat, der skal betales.

Personligt ejet virksomhed

Når du har en personlig mindre virksomhed, betragtes I som samme juridiske enhed. Det vil sige, at I i statens øjne er den samme. Derfor hæfter du fx også for eventuel gæld, der måtte opstå i virksomheden.

Virksomhedens overskud eller underskud registreres på oplysningsskemaet (tidligere udvidet selvangivelse). Når du har en virksomhed, skal du udfylde flere rubrikker end på din private, når du har en personlig ejet virksomhed. Her skal du angive det skattemæssige resultat for virksomheden.

I oplysningsskemaet skal du angive resultatet for dit årsregnskab.

Har du en personligt ejet virksomhed, kan du vælge mellem tre forskellige typer beskatning:

  1. Personskat
  2. Virksomhedsskatteordningen (VSO)
  3. Kapitalafkastordningen (KAO)

Det mest normale er at betale personskat. Det er også denne type, du automatisk bliver tildelt ved opstart. Du kan dog vælge en af de andre muligheder – bare husk at notere det i din forskudsopgørelse og i dit oplysningsskema.

Skulle vi inkludere alt, hvad der står i Virksomhedsskatteloven, ville vores regnskabsguide her blive alenlang. Det lader vi være med. Ønsker du flere informationer, kan du i stedet besøge Skattestyrelsens egen hjemmeside. 

Personskat

Som tidligere nævnt bliver du automatisk tildelt beskatningsformen personskat, når du stifter eller har en personligt ejet virksomhed. 

Dette er den klart nemmeste og administrativt billigste løsning, som de fleste kan lære på egen hånd. Du skal betale b-skatterater i stedet for A-skat. Du betaler nemlig skat af virksomhedens skattemæssige overskud – ikke af de udbetalinger, du laver til dig selv. Det giver rigtig fin mening, hvis du bare vil hæve overskuddet i virksomheden til privat brug, eller hvis du hverken har lyst eller behov for at lave en opsparing i virksomheden. 

Har virksomheden meget lave renteudgifter, vil det formentlig også være et fornuftigt valg at vælge personskat som beskatningstype. 

Når man har en personligt ejet virksomhed som sit primære arbejde, modtager man ikke løn andre steder fra. Derfor bliver det overskud, der opstår ud fra omsætningen i virksomheden, din løn.

Virksomhedsskatteordningen

Modsat personskat kan du med virksomhedsskatteordningen spare penge op i din virksomhed, hvis du ikke udbetaler alt overskuddet til dig selv.

VSO er en teknisk meget svær øvelse. Hvis du vil give dig i kast med den, anbefaler vi, at du allierer dig med en professionel rådgiver. Nedenfor finder du en simpel forklaring af virksomhedsskatteordningen.

Du skal kun betale en selskabsskat på 22% af det skattemæssige resultat i virksomheden, du ikke hæver til dig selv, men i stedet vælger at opspare. Det betyder, at du på sigt får langt bedre likviditet i virksomheden, og samtidig ikke behøver at tænke over økonomien i alle døgnets vågne timer.

Når du sparer penge op i virksomheden, kan du fx bruge overskuddet til at betale eventuelle uforudsete udgifter eller betale gæld. Derudover får du mulighed for at optimere din personlige skat til topskattegrænsen, så du får mulighed for at “hæve” løn op til den omtalte skattegrænse.

Husk at være stringent og adskille din privatøkonomi og din virksomhedens økonomi.

Kapitalafkastordningen

Hvis du overvejer denne ordning, anbefaler vi, at du snakker med en professionel, inden du beslutter dig.

En af de største forskelle på virksomhedsskatteordningen og kapitalafkastordningen er den strenge regel om meget tydeligt at adskille din private og din virksomheds økonomi. 

Generelt er der ikke lige så hårde krav til regnskab, og nogle mener også, at kapitalafkastordningen er nemmere at implementere end virksomhedsskatteordningen.

Du kan beregne et kapitalafkast, hvilket i grove træk er delen af dit overskud, som kan rykkes fra din personlige indkomst over til din kapitalindkomst.

Det betyder, at du kan fratrække din personlige indkomst og tillægge den kapitalindkomsten. 

På den måde får du fradragsret for virksomhedens renter og for private renter, og i sidste ende betyder det, at du kan spare skat – hvilket vi jo godt kan lide.

Betal skat i en personligt ejet virksomhed

Du betaler hele tiden skat af din virksomhed, når du opdaterer din forskudsopgørelse. Det sker, når du løbende retter din forskudsopgørelse til i det punkt, hvor du skal angive dit forventede over- eller underskud.

Når du opdaterer din forskudsopgørelse, ændres dine (resterende) b-skatterater også. Dem modtager du 10 gange om året, og det er måden, du betaler skat på forhånd. 

Når du så udfylder oplysningsskemaet året efter, finder du ud af, hvor meget du faktisk skulle have betalt i skat. Har du betalt for meget, skal du have penge tilbage, mens du skal betale penge, hvis du ikke har betalt nok med b-skatteraterne.

Oplysningsskema

Oplysningsskemaet blev før kaldt for selvangivelsen, men trods navneskiftet er det den samme proces, du skal igennem, når du indberetter til Skat. I oplysningsskemaet skal du, præcis som tidligere, oplyse din virksomheds skattemæssige over- eller underskud.

Udover din virksomheds økonomi skal du også oplyse din private økonomi. Som vi tidligere har beskrevet, er de to ikke adskilt, når du ejer en personlig virksomhed

Når du er færdig med at rette dit oplysningsskema, vil det tydeligt fremgå, hvorvidt du får penge tilbage, eller om du skal betale penge i skat. 

Fristen for indberetning af oplysningsskemaet er normalvis 1. juli. 

Overholder du ikke den deadline, der er givet, får du dagbøder i form af skattetillæg på 200 kroner for hver dag, du overskrider. Bøden kan dog aldrig ende med et beløb på over 5.000 kroner.

Selskabsskat

Selskabsskatten (i skrivende stund 22 procent) er en skat, du betaler af virksomhedens overskud i et selskab. Det ligger lidt i ordet, men der er forskel på, hvordan skatten skal betales ved henholdsvis virksomheder og selskaber. Selskaber kunne bl.a. være et ApS, A/S og tidligere IVS. 

Ved indberetning af din selskabs- og fondsoplysningsskema i et selskab skal du logge ind via TastSelv Erhverv frem for Borger, som du skal bruge ved en personlig ejet virksomhed. Præcis som med oplysningsskemaet, så var selskabs- og fondsoplysningsskemaet ligeledes tidligere kendt som selvangivelsen.

Sådan bliver acontoskat beregnet

Skat beregner et gennemsnit af din skat set over tre år. Det vil sige, at de forsøger at estimere, hvad du skal betale i skat. Lad os sige, at du to år har betalt 50.000 kroner i skat, hvor du det sidste år kun har betalt 45.000 kroner. Skat vælger derfor at konkludere, at du skal betale 48.333,33 kroner i skat fremover.

Acontoskat betales to gange årligt, og derfor halveres det endelige beløb ved hver betaling. 

Betal skat som selskabsejer

Det er altid rart at modtage penge fra Skat – uanset om det er i virksomhedsregi, eller når det handler om din private økonomi. Men selvom det er dejligt, er der ingen grund til, at du betaler alt for meget skat i løbet af året, så du står med en opsparing i kommende tilbagebetalt skat. Omvendt skal du naturligvis heller ikke betale for lidt, så du ender med at skylde penge.

Derfor bør du ændre din skat, hvis selskabets overskud eller underskud forventes at ændre sig ift. forrige gang.

Skattefradrag

FInd ud af hvilke skattefradrag du kan benytte dig af som selvstændig. Nogle sker automatisk og andre skal du selv sætte i søen.

Det er ret essentielt at have styr på fradrag og på de regler, der gælder. Når du får styr på tingene, har du potentielt rigtig mange penge at spare. Der ret mange udgifter, som kan trækkes fra, hvilket vi forsøger at give dig et overblik over i det her kapitel.

Hvad er fradrag?

Fradrag er udgifter, du kan trække fra i skat. Har du haft driftsomkostninger i din virksomhed, der har været nødvendige for at virksomheden kunne løbe rundt, kan du trække dem fra og betale mindre i skat. 

Det kan eksempelvis være udgifter indkøb af t-shirts til dine medarbejdere, fordi arbejdstøjet er en udgift, som er nødvendig for, at din virksomhed kan agere i den pågældende branche. Men er du fradragsberettiget, når du giver dine medarbejdere arbejdstøj? Det vil vi forsøge at give dig svaret på i kapitlet her.

Reglerne kan være ret så komplekse, da det ikke er alting, du kan trække fra. Du kan ikke trække private udgifter fra i din virksomhed.

Mange har set afsnittet af serien ‘Klovn’, hvor Frank har købt et jakkesæt, som kun skal bruges til shows og i virksomhedens tegn. Han bliver gjort opmærksom på, at han uden problemer kunne trække sættet fra pga. dets forventede brug. En emsig skattemedarbejder opsøger Frank og beder ham bevise, at jakkesættet udelukkende bliver brugt til jobrelaterede opgaver.

Derfor er det ofte vigtigt at kende til de konkrete regler. 

For at gøre det nemmere, har vi udviklet bogføringsassistenten. I stedet for at bogføre i øst og vest grundet manglende viden om bogføring, hjælper den automatiserede “assistent” alle dem, der ikke er regnskabsspecialister. 

Når du er logget ind i Dinero, kan du eksempelvis skrive “blomster” i tekstfeltet ved en ny bogføring, og så giver Dinero dig nogle forskellige muligheder, du kan vælge. Det kunne bl.a. være ‘udsmykning til kontoret’, ‘blomster til en medarbejder’ eller ‘gave til kunde’. Dinero ved ud fra dit valg ofte, hvordan det bogføres – og klarer det for dig.

Du slipper altså for at kende og huske samtlige regnskabsregler.

Hvis du har et hjemmekontor, som du fx køber et skrivebord til, er det ofte meget svært at få fradrag for det. Det gælder også, selvom du fx bruger bordet halvdelen af tiden i firmaet og den anden halvdel privat. Der er nemlig meget stramme og komplicerede regler for hjemmekontorer og muligheder for fradrag.

Det er heller ikke dig som privatperson, der ejer genstande købt i virksomheden – det er virksomheden. Du må altså ikke tage genstande med hjem i privaten, hvis virksomheden går konkurs, selvom du måske er direktør eller ejer af selskabet. Tingene skal sælges inkl. moms, gives væk eller smides ud. Du må gerne selv købe en computer brugt i din virksomhed, men den skal købes til markedets pris. 

Delvist eller fuldt fradrag

Som vi nævnte tidligere i regnskabsguiden, så er det ikke alting, du kan få skattefradrag for – præcis som med momsen. Det er med at holde tungen lige i munden, når du skal have styr på reglerne for fradrag. 

Du kan fx trække alt fra, når det omhandler markedsføring og reklame. Men…
Fradrag er ikke bare fradrag. Nogle gange kan du få fuldt fradrag, og andre gange kan du kun få delvist fradrag. Et godt råd er derfor, at du sætter dig mere eller mindre grundigt ind i reglerne, eller bruger et regnskabsprogram som Dinero, der har styr på det for dig. Eksempelvis er der noget, der hedder repræsentationsudgifter.

Hvad er repræsentationsudgifter?

Repræsentationsudgifter er udgifter, der har et repræsentativt formål – udgifter som tilknytter, fastholder og/eller plejer en forretningsforbindelse. Det kan eksempelvis være et lækkert måltid på en restaurant eller gaver, hvor formålet er at fornøje modtageren af gaven.

Du skal huske at gemme alle dine kvitteringer, da Skat sagtens kan finde på at bede dig fremvise, hvad og hvem pengene blev brugt på. Kan du ikke dokumentere, hvem der var med til middagen, så kan de nægte dig fradraget, hvis de vælger at dykke ned i dine regnskaber.

Med Dinero kan du gemme alle dine kvitteringer i skyen, så du kan smide fysiske kvitteringer direkte i skraldespanden og lagre dem sikkert online. 

Er du i tvivl om noget, kan du læse langt mere inde på Skat’s egen hjemmeside, hvor tingene er beskrevet med flere detaljer.  

Løn eller overskud

Bør du udbetale løn til dig selv, eller bør du i stedet lade overskuddet blive i virksomheden og på den måde øge egenkapitalen? Vi giver dig argumenter her.

Løn eller overskud

Når man er iværksætter, kan lønnen godt virke lidt som en jungle.
For hvordan udbetaler man løn til sig selv, når man er ejer i en enkeltmandsvirksomhed? Og hvordan foregår det, hvis man i stedet er ejer af et selskab? Det og meget mere fokuserer næste kapitel i vores regnskabsguide på.

Måske virker det underordnet at udbetale løn til sig selv, hvis man bare har virksomheden som et bi-job. I stedet ønsker man måske at beholde alt overskud i virksomheden, så denne kan vokse og udvikle sig. 
Det er dog også vigtigt at have penge til fx lån, husleje og mad på bordet i privaten.

Enkeltmandsvirksomhed

Er du ejer af en enkeltmandsvirksomhed, hænger din private økonomi og virksomhedens økonomi sammen.

Hvis du ikke bruger en af de tidligere nævnte skatteordninger, kan du frit ind- og udbetale fra virksomheden, uden det påvirker din beskatning – du bliver nemlig beskattet af hele overskuddet i virksomheden. 

Hvis du i stedet bliver beskattet efter reglerne for VSO, betaler du kun en foreløbig skat af overskuddet, ligesom du derudover bliver beskattet af eventuelle private hævninger.

Selvom du måske tænker, at du nemt kan tyde, om virksomheden har over- eller underskud ved at kigge på bankkontoen, er det stort set umuligt. Der kan nemlig sagtens stå 1 mio. på kontoen, selvom du driver en kæmpe underskudsforretning.

Det nemmeste er at bruge et regnskabsprogram, men nogle vælger alligevel at bruge et Excel-ark, hvor de indtaster indtægter og udgifter.

Har du ikke styr på midlerne, kan det være svært at overskue, hvor mange penge du kan “tillade” dig at bruge i privat regi, og hvor meget du kan bruge i virksomheden.

Havde du ikke nogen virksomhed, ville du formentlig opbygge en opsparingskonto, som kunne tages i brug, hvis uheldet pludselig skulle være ud. På den måde står du ikke med håret i postkassen, hvis du er nødsaget til at købe et sæt nye vinterdæk eller lign.

Præcis som med din private økonomi, bør du have en opsparing, som kan bruges i virksomhedens regi, hvis du pludselig står og skal betale for en ny computer, eller der er behov for kapital.

Selskab

I dit selskab er der lidt andre regler, og du kan derfor ikke bare trække penge ud og sætte penge ind, som du lyster. Du er heller ikke samme juridiske enhed som selskabet, og du hæfter derfor ikke personligt. Ønsker du at trække penge ud af virksomheden, er der to metoder:

Du kan udbetale løn til dig selv – en løsning, som mange benytter sig af. Det kræver dog, at du registrerer dig som arbejdsgiver; også selvom du er alene i virksomheden.

På virk.dk skal du informere Skattestyrelsen om, at du indbetaler A-skat, arbejdsmarkedsbidrag til Skat. De skal derudover have besked om løn.

Husk, at du skal indberette din løn hver måned. Du skal også indberette “nulangivelse”, hvis du ikke vælger at udbetale løn en given måned. Gør du ikke det, så ender du med at få en bøde på 800 kroner.

Vælger du i stedet at udbetale selskabets udbytte, så får du en del af overskuddet tilbage.

Når der bliver afholdt en ordinær generalforsamling, er det her, udbyttet skal udloddes til de respektive parter. Pengene udbetales først senere, når det er bestemt, hvor meget der skal udbetales.

Før du kan udbetale et udbytte, skal der være overskud i selskabet. Du kan altså ikke udbetale penge til dig selv, hvis virksomhedens økonomi enten er i nul eller minus. Derudover skal udbetalingen ikke være til skade for eventuelle kreditorer eller selve selskabet. Sidst men ikke mindst skal der være enighed om, at udbyttet skal udbetales til generalforsamlingen. 

Regnskabs- løsning

Få styr på hvilket regnskabprogram du skal vælge. Vi vil blive glade, hvis du vælger Dinero – men det afhænger af størrelsen på virksomheden og virksomhedstype.

Hvilken regnskabsløsning bør du vælge? Skal du have en bogholder, revisor eller kan du klare ærterne helt selv med et regnskabsprogram? 

Det tager vi hul på her i guidens sidste kapitel.

Nogle vælger at benytte både et regnskabsprogram og samtidig få hjælp af en revisor til at få udarbejdet deres årsregnskab. En revisor kan være med til at skabe en tryghed, når man er færdig med sit regnskab.
Udover at udarbejde årsregnskab kan revisoren også revidere din bogholders arbejde.

En bogholder plejer som regel at holde styr på den løbende bogføring – altså bilag og fakturaer. Derudover er det ofte hans eller hendes arbejde at indberette moms samt sørge for løn til ansatte.

I bund og grund sørger en bogholder for regnskabet, så du kan fokusere på andre ting.

Når vi taler med flere af vores kunder i Dinero, så er svaret ofte, at det, der afholdt dem fra at tage springet og blive iværksættere tidligere, var regnskabet. Det er meget få, som har helt og holdent styr på, hvordan man bogfører korrekt, og det kan af samme grund være en hæmsko for at blive iværksætter, da det kan være angstprovokerende at høre, at man som direktør i en iværksættervirksomheden skal have alle hatte på.

Vi synes ikke, regnskab skal holde gode idéer tilbage – det var derfor, Dinero, som i dag bruges af mere end 55.000 danske iværksætettere, blev skabt.

Hvordan, du vælger at komme videre med din passion, er op til dig, men overvejer du at prøve os, så husk, at du som ny gratisbruger får ti dages gratis Dinero Pro til at prøve alle vores tidsbesparende og unikke funktioner.

Vi håber, at du med denne regnskabsguide er blevet klogere på regnskab, bogføring og på nogle af de mange regler, som gør sig gældende. Skat og moms kan være en svær størrelse at bokse med, men når du først har er gået i gang og bruger et let regnskabsprogram, bliver din bogføring og indberetning let som en leg. Held og lykke. 

Modtag guiden direkte i din indbakke

Portræt af Nicklas Aabech
Nicklas Aabech Dinero
Nicklas er Digital Marketing Manager hos Dinero. Han sørger for, at vores løsninger og relevante tilbud når ud til såvel nuværende som potentielle Dinero-brugere, og hjælper i ny og næ til med at producere brugbart indhold til såvel Dinero-brugere og andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

Skriv en kommentar

2 kommentarer

  1. Hej Per

    Du skal selv oprette en håndskrevet kvittering ja. Det er din dokumentation på det. Du skal bogføre efter brugtmomsordningen også skal du holde styr på dine køb ved siden af, så du kun betaler moms af din avance på dine køb og ikke moms det fulde. Vi har en guide til hvordan brugtmoms håndteres her -> https://dinero.dk/support/brugtmoms-hvordan-gor-jeg/

    Ellers hvis du stadig er i tvivl, så kom på vores chat hvor vi gerne hjælper med disse ting.

    De bedste hilsner Frederik Nielsen

  2. Hej, jeg har planer om og blive momsregisteret, som enkeltmandsvirksomhed, da jeg handler med genbrugsting. (nips, møbler, etc) og så er mit spørgsmål, hvad gør jeg når jeg køber noget af fru Hansen, da hun jo ikke kan give mig en kvit. Skal jeg så selv lave en kvit. for udgiften eller hvad skal man gøre her. Endvidere skal jeg høre om, der betales fuld moms af brugte vare, da der jo er betalt moms dengang det blev købt.

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram